U tjednu zaštite prirode čuvari prirode iz Javne ustanove – Međimurska priroda postavili su novi hotel za kukce. Hotel je postavljen u suradnji s Osnovnom školom dr. Ivana Novaka Macinec. Polaznici ekološke grupe u suradnji sa svojim učiteljicama izrazili su želju da žele postaviti hotel za kukce kako bi povećali svijest lokalnog stanovništva o važnosti bioraznolikosti, a posebice korisnih kukaca.

Učenici 6.a i 6.b razreda u sklopu ekološke grupe kroz godinu provode različite aktivnosti te su jedna od škola koja se priključila volonterskoj akciji “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama” na lokaciji u Črečanu. Nakon što su pronašli pogodnu lokaciju za postavljanje hotela, učenici su prvo naučili o funkciji hotela za kukce te koje vrste kukaca će naseliti njihov hotel. S veseljem su prionuli na posao te su započeli puniti hotel drvima u kojima su izbušene rupe različitih promjera, češerima, ciglama i slamom. Nakon što su hotel popunili do kraja pomogli su i prilikom postavljanja zaštitne mreže na hotel kako ptice ne bi mogle ulaziti i hraniti se kukcima, a svakako važnija funkcija mreže je kako materijal kojim se punio hotel ne bi ispao.

Učenici planiraju kroz naredne dvije godine u blizini hotela za kukce izgraditi visoke drvene gredice te u njima uzgajati različito povrće i cvijeće koje će privlačiti kukce, posebice oprašivače, te kako bi popunili hotel korisnim kukcima koji će njihov povrtnjak štititi od nametnika.

Izvor: Javna ustanova – Međimurska priroda (www.medjimurska-priroda.info)

Povratak na naslovnicu…