Već treće izbore za redom u Nedelišću se obećavaju jedne te iste stvari: južna zaobilaznica, nova osnovna škola, biciklistička do Trnovca, nasip u Pušćinama, dom za starije i nemoćne. U četiri godine nijedan od tih projekata nije pripremljen niti na papiru.

U redakciju Nedelista primili smo priopćenje Hrvatske demokršćanske stranke, koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska demokršćanska stranaka – općine Nedelišće dužna je skrenuti pozornost građanima na ponovna bajkovita obećanja vladajućih stranaka Općine Nedelišće za naredno četverogodišnje razdoblje. Ponovno se, već deset i više godina, daju jedna te ista obećanja, a prava istina je da nijedan krucijalni projekt nije pomaknut s mrtve točke.

ŠTO SU OBEĆALI 2013. g. – 2017. g. – 2021. g.?

1. Južna zaobilaznica Nedelišća

Iako već 10 godina najavljuju kako je zaobilaznica “upravo u projektiranju”, prava istina je da u 10 godina nije utvrđeno niti gdje će se graditi. Hoće li se spajati na cestu u G. Kuršancu, ili će se graditi novi most preko Drave, i dalje je nepoznanica. Projekata nema, rješenja nema, financiranje nije osigurano. Grad Čakovec je sjevernu zaobilaznicu dobio odmah, iako je promet na njoj 10 puta manji nego u Nedelišću.

2. Nova osnovna škola

Već treće izbore, nova škola u Nedelišću je jedno od glavnih obećanja. Nakon što je prije nekoliko godina Ministarstvo odbilo idejni projekt škole zbog nepoštivanja pravilnika i uvjeta, Općina Nedelišće u četiri godine nije niti riješila suglasnost Ministarstva da se započne projektiranje nove škole.

3. Biciklistička staza Nedelišće – G. Hrašćan – Trnovec

Već 12 godina staza do Trnovca je “u fazi projektiranja”. Ovo je dionica ceste na kojoj su svakodnevno ugroženi životi mnogih mještana, ali Općina Nedelišće se projekta sjeti samo pred izbore.

4. Zaštita od poplava i nasip Pušćine – G. Hrašćan

Velika poplava 2012. godine pokazala je slabosti postojećeg nasipa. Naselja Pušćine i G. Hrašćan svake godine su u opasnosti da opet trpe ogromne štete. Nasip nije povišen, naplavna područja nisu očišćena. Stanje je još gore nego 2012. godine. Devet godina Općina rješava papire sa Hrvatskim vodama.

5. Dom za starije i nemoćne

Tragično je što se Nedelišće do danas nije pobrinulo za izgradnju Doma za starije i nemoćne, pa su naši sumještani, u najtežem razdoblju života prisiljeni biti udomljeni daleko od rodne kuće i svoje sredine. Općina nije u dvadeset godina pokrenula izgradnju doma za starije i nemoćne, niti osigurala urbanističke preduvjete da bi privatni investitori mogli graditi veće domove.

PROPALI PROJEKTI

Općina Nedelišće nije realizirala, čak niti započela, nijedan ozbiljan projekt koji je od životne važnosti za stanovnike općine. Općina Nedelišće jeste sudjelovala u nekoliko velikih projekata koji su pokazali nesposobnost i loše gospodarenje novcima građana:

1. Mesap i milijunski gubici

Tvrtka Mesap je već deset godina gubitaš, na koji se iz lokalnih i regionalnih proračuna svake godine upucavalo oko milijun kuna. U četiri godine nije sazvan nijedan sastanak na temu Mesapa, nije napravljen nijedan idejni projekt, niti jedan konkretni pokušaj rješenja.

2. Upropašten NGC Aton

Prije izgradnje Atona, Općina Nedelišće je privatnom poduzetniku obećala novu školu nasuprot Atona, i da će se dvorane Atona koristiti kao školske dvorane. Privatni poduzetnik je ušao u izgradnju centra s jasnim poslovnim planom. Općina Nedelišće je izigrala poduzetnika i projekt dovela na rub propasti.

3. Izgubljen sud i propadanje nogometnog stadiona SRC TRATE

Stadion NK Nedelišća, u troškovima izgradnje premašio je 17 milijuna kn (od početno planiranih 12 milijuna). Stadion propušta podzemne vode u podovima, a također i kišnicu na stropu. S ovim problemima, građevina ubrzano propada. Općina Nedelišće je nepravomoćno izgubila prvi sud protiv izvođača i morala platiti preostale rate i troškove suda. Općina se žalila, pa kreće ponovno suđenje, iako je izvođač već odavno u stečaju. U četiri godine, gradnja nije nastavljena, a niti objekt zaštićen od propadanja.

GRAĐANI, NEMOJTE PONOVNO IZGUBITI NA IZBORIMA!

Već dvadeset godina ista politička garnitura vodi Općinu Nedelišće, samo se izmjenjuju frontalne figure. U nekoliko mandata nisu ispunili nijedno bitno obećanje, ali jesu upropastili mnoge velike projekte.

Hrvatska demokršćanska stranka će uskoro predstaviti predizborni program i listu sposobnih nepolitičkih kandidata koji mogu popraviti stvari i realizirati važne projekte.

Na općinskim izborima, izbore ne dobivaju ili gube političke stranke. Izbore dobivaju ili gube građani koji će od stranaka ili imati koristi, ili neće imati koristi.

Građani općine Nedelišće, nemojte ponovno izgubiti na izborima!

Hrvatska demokršćanska stranka, Ogranak općine Nedelišće

Mr.sc. Franjo Cimerman, predsjednik

Povratak na naslovnicu…