Općinsko vijeće Općine Nedelišće je još u utorak 14.4.2020. održalo telefonsku sjednicu Općinskog vijeća, sa samo jednom točkom, a ta je Odluku o zajedničkom organiziranju poslova civilne zaštite. Slijedom te odluke, dozvoljeno je da se protuepidemijske mjere i aktivnosti protiv korona virusa provode udruženo s više susjednih općina i gradova, te se također omogućava uvođenje slobodnog kretanja unutar takvog većeg udruženog područja.

Općinsko vijeće je za provođenje odluke ovlastilo načelnika Općine Nedelišće Darka Daniju. Načelnik je odmah stupio u komunikaciju sa većinom općina u Međimurju te je brzo došlo do dogovora zainteresiranih općina. Po tom sporazumu bi nekoliko općina i grad Čakovec, postale jedna teritorijalna jedinica za obranu protiv pandemije, te za kretanje unutar tog područja više ne bi trebalo imati propusnicu.

No, u međuvremenu je došlo do promjena u nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji je novom odlukom ipak dozvolio da čitave županije mogu biti zone bez propusnica. Slijedom toga je Stožer civilne zaštite Međimurske županije zatražio da Međimurje bude županija bez propusnica. Čeka se potvrda nacionalnog stožera, a očekuje se da će potvrda stići u ponedjeljak 20.4.2020.

To znači da stanovnici općine Nedelišće mogu “bez papira” otići bilo gdje u Međimurju.

Ovime se ukidaju propusnice unutar županije, ali ostaju na snazi sva druga dosadašnja ograničenja (obavezan razmak, kontrolirani broj ljudi u trgovinama istovremeno, obavezna dezinfekcijska sredstva, i sl.)

Pozivaju se mještani da i dalje budu oprezni, te da se maksimalno pridržavaju svih propisanih mjera, a da odlazak u druge općine i gradove smanje na minimum, jer ovo “popuštanje” je uvedeno zahvaljujući malom broju oboljelih. No, svako značajnije širenje bolesti u našim krajevima, moglo bi dovesti do ukidanja ove mjere i vraćanja na staro stanje. (nl)

Foto: Načelnik Dania na potpisivanju prvog sporazuma u srijedu

Povratak na naslovnicu…