Od 2004. do 2021. godine, ukupno 17 godina ovoj općinskoj vlasti nije bilo dovoljno da završi objekt čije trajanje izgradnje je procijenjeno na dvije godine. Zadnjih osam godina, općinska vlast nije učinila ništa da se objekt zaštiti od nepovratnog propadanja. Prvotno najavljivani troškovi gradnje su do danas već gotovo udvostručeni na 20 milijuna, a tek nas čekaju ozbiljni troškovi. Samo na troškove odvjetnika, utrošeno je novaca dovoljno da se napravi jedan manji dječji vrtić.

Hrvatska demokršćanska stranka poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Hrvatski demokršćani žele upozoriti mještane općine Nedelišće na činjenice oko izgradnje SRC Trate koje se prikrivaju od javnosti. Ideja o gradnji stadiona počela se realizirati 2004. godine, kada je NK Nedelišće izmješteno, zbog potreba MESAP-a i NGC Atona, te kada se krenulo u otkup zemljišta za novi stadion.

Tadašnji načelnik Mladen Posavec (SDP) ugovorio je izradu idejno-projektne dokumentacije za stadion četiri godine kasnije, 2008. godine. Projektirana je građevina sa sjeverne strane Trnave, čije prostorije su ukopane duboko u zemlju, što se kasnije pokazalo kao rizično rješenje s obzirom na visoke razine podzemnih voda.

Gradnju stadiona počeli su načelnik Mladen Horvat (SDP) i zamjenik Darko Dania (SDP) 2011. godine, s rokom izvršenja do travnja 2012. godine. Ugovorena vrijednost radova sa tvrtkom TEAM iznosila je 11.434.540,37 kn. U narednom razdoblju Općina je više puta mijenjala ugovor o građenju, a paralelno su pomicani i rokovi gradnje (prvi aneks ugovora 10.05.2012, drugi aneks ugovora 9.7.2012, treći aneks ugovora 31.3.2013., četvrti aneks ugovora 5.7.2013., dodatna građevinska dozvola 18.12.2014…).

Zadnji obračun radova, od načelnika Darka Danije, vijećnici Općine Nedelišće dobili su u ruke 2017. godine. U njemu stoji da je do 2017. na izgradnju stadiona s popratnom infrastrukturom utrošeno 17 milijuna kuna, točnije 16.931.563,09 kn.

Međutim, tek tu se otkrivaju pravi problemi. Podne deke i temelji propuštaju vodu i građevina je u više navrata bila poplavljena. Također, stropne deke propuštaju vodu za vrijeme oborina. Načelnik Dania diže tužbu protiv izvođača, projektanata, nadzora i osiguranja, te kreće u sudski spor.

Potkraj 2018. godine Općina Nedelišće izgubila je sud nepravomoćnom odlukom te je platila 2,3 milijuna kuna odštete onima koje je tužila, a također plaća i preostale rate za gradnju i troškove svojim odvjetnicima. Općina se žalila Visokom trgovačkom sudu početkom 2019. godine, i prema nama dostupnim informacijama, započela novo suđenje.

Danas, 2021. godine imamo objekt na kojem su kontinuirani problemi s prodorom vode uzrokovali znatna oštećenja vlagom na cijelom objektu. Do sada je potrošeno 20 milijuna kuna i nije poznato tko će, kada, i kojim novcima završiti gradnju stadiona, ili ga barem zaštititi od propadanja. Izloženost vlazi i dalje uništava objekt.

Hrvatska demokršćanska stranka želi javnost upoznati sa činjenicama, te skrenuti pozornost na skandalozni odnos Općine prema imovini i novcima građana općine Nedelišće.

Od 2004. do 2021. godine, ukupno 17 godina ovoj općinskoj vlasti nije bilo dovoljno da završi objekt čije trajanje izgradnje je procijenjeno na dvije godine. Zadnjih osam godina, općinska vlast nije učinila ništa da se objekt zaštiti od nepovratnog propadanja. Prvotno najavljivani troškovi gradnje su do danas već gotovo udvostručeni, a tek nas čekaju ozbiljni troškovi. Samo na troškove sudova i odvjetnika, utrošeno je novaca dovoljno da se napravi jedan manji vrtić npr. u Pušćinama ili Dunjkovcu.

Sramotno je što nakon 17 godina lošeg vođenja projekta, i alarmantnosti stanja, stranke na vlasti u svojim predizbornim obećanjima i govorima niti ne spominju problem objekta SRC Trate.

Građani, nemojte ponovno izgubiti na izborima!

mr.sc. Franjo Cimerman
Hrvatska demokršćanska stranka, ogranak Nedelišće

Povratak na naslovnicu…