Crnogorska luka i ljetovalište Bar proteklog vikenda ugostila je preko 1.100 karatista iz 10 država na Prvenstvu Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore. Za Hrvatsku karate reprezentaciju nastupilo je osam natjecatelja iz KK Globus Čakovec-Mala Subotica, te osvojilo čak šest odličja. Hrvatska izabrana karate vrsta uzela je ukupno 15 odličja, od čega dva zlata, za koja zasluge imaju Međimurci Aida Trstenjak i Sven Strahija.

Mlada članica Karate kluba Globus suvereno je osvojila prvo mjesto u konkurenciji kadetkinja do 47 kilograma. Do titule najbolje na Balkanskom poluotoku stigla je uvjerljivim pobjedama protiv svih protivnica, a njezin skor na kraju je bio nevjerojatnih 25:1 (10:0, 2:0, 4:1, 4:0 i 5:0).

Njen klupski kolega Sven Strahija bio je kapetan Hrvatske kadetske reprezentacije (Strahija, Mandžo, Pervan, Suhina, Turković, Vasilj, Huzjak), koja je osvojila naslov Prvaka Balkana. Hrvatska je nakon slobodnog prvog kola pobijedila Sloveniju 3:1, zatim u polufinalu Grčku 2:0, a u napetom finalnom meču bili su bolji od Rumunjske 3:2.

Sven je kao pravi kapetan sve protivnike pobijedio velikom razlikom, a naš trener Dejan Slukić vodio je kadetsku ekipu do zlata. Stoga s pravom možemo reći da su ovaj put Međimurci imali najviše zasluga za osvajanje oba Hrvatska zlata. Ujedno je ovo bio dugo očekivani hrvatski ekipni naslov Prvaka Balkana, koji se u muškoj kadetskoj i juniorskoj konkurenciji čekao posljednjih desetak godina.

Da priča bude još ljepša pobrinuli su se i ostali Globusovci. Leona Gulija osvojila je naslov ekipnih viceprvakinja Balkana sa ženskom juniorskom ekipom (Čačko, Gulija, Lujić, Šnajder), gdje su cure tijesno poražene u finalu od Srbije. Srebro je u pojedinačnom nastupu osvojio i Sven Strahija, koji je nažalost 10 sekundi prije kraja finalnog meča diskvalificiranu u pristranom suđenju za domaćeg crnogorskog natjecatelja.

Nikola Topličanec osvojio je broncu kroz repasaž, nakon odlično odrađenih mečeva u kategoriji juniora -55kg. Drugu broncu donijela je Aida kao članica kadetske ženske ekipe (Tomić, Klarić, Trstenjak, Katalenac). U polufinalnom meču naša kapetanica i aktualna svjetska prvakinja Sara Tomić se ozljedila te je Hrvatska morala predati meč. U napetom meču za broncu gdje su naše cure bile oslabljene bez kapetanice, Aida je donijela odlučujuće bodove za pobjedu Hrvatske protiv Grčke.

Od Globusovaca su za Hrvatsku nastupili još Ema Marčec u juniorkama, Ana Filipović u mlađim seniorkama i Josip Slukić u mlađim seniorima pojedinačno i za ekipu, ali ovaj put nisu uspjeli proći kvalifikacije i ući u borbe za medalje. (Tomica Jakopec, ZSU Čakovec)

Povratak na naslovnicu…