U organizaciji Udruge žena Pretetinec, a prema izvrsno osmišljenoj ideji profesorice biologije i kemije Monike Cindrić i profesorice fizike Marine Trstenjak Petran, u petak, 5. siječnja 2018. godine u Društvenom domu u Pretetincu održane su dvije radionice za 15-ak malih znanstvenika s područja općine Nedelišće. Profesoricama su u radu pomogle učenice 2.a razreda Srednje škole Čakovec Dora Kovač i Tea Đorđević.

Polaznici radionica imali su prilike učiti kroz igru s bojama (izrada duge od bombona, prelijevanje vode iz čaše u čašu bez ruku) te pod nadzorom ispitivali stvari koje provode struju, promatrali munje u kugli te radili frizure balonom, što ih je posebno zabavljalo.

Bila je ovo prilika da djeca od 6 do 12 godina, koja se u svom redovnom školovanju još nisu susrela s pojmovima kemije i fizike, upoznaju s njihovim osnovama te steknu uvid u ono što ih čeka. A što ih čeka? Mnoštvo zabave, igre, učenja, zanimljivosti i odgovora na njihova mnogobrojna pitanja.

U Udruzi žena Pretetinec se nadaju daljnjoj suradnji s voditeljicama radionice jer su polaznici već po završetku pitali kada je drugi susret.  Sve u svemu, svijet čekaju brojni mali veliki znanstvenici koji su svoje prve korake napravili upravo ovdje. (lb)

Povratak na naslovnicu…