Kao i svake godine na njenom završetku, Župa Nedelišće objavila je statistiku sakramenata koji su podijeljeni u toj Župni, do sredine prosinca, tj. uoči blagoslova kuća. Tako je objavljeno da je u 2017. godini kršteno 50 djece, a umrla je 91 osoba. Sakrament Svete potvrde primilo je 77 učenika, a Prvu pričest 69 učenika.

Svjesni činjenice da nisu svi stanovnici vjernici, te da ne primaju svi sakramente, ipak podaci predstavljaju značajan uzorak i otkrivaju jednu vrlo tužnu istinu o našem društvu. Poredamo li ove podatke kronološki, od najstarijih osoba do najmlađih osoba, onda dobivamo : umrlih 91, osmi razred 77, treći razred 69, novorođeni 50. Vrlo je uočljivo da se po generacijama broj osoba značajno smanjuje, te da nas je svakim danom sve manje i manje. Ovaj sindrom stručno se naziva “bijela kuga” ili “depopulacija”.

No, zašto su upravo za našu općinu značajni podaci Župne statistike? Za općinu Nedelišće je karakteristično što veliki dio populacije čini romsko stanovništvo iz naselja Parag. Romsko stanovništvo u odnosu na ukupnu populaciju ima potpuno drugačije demografske trendove, te je u populaciji Roma prisutno značajno povećanje populacije (puno veći natalitet naspram mortaliteta). Stoga kada se gleda službena “državna” statistika za općinu Nedelišće, ispada da imamo idealne trendove, tj. broj novorođenih je puno veći nego broj umrlih (Državni zavod za statistiku, 2016. godina, općina Nedelišće: rođenih 154, umrlih 103, prirast 51). Zato upravo ova “župna” statistika otkriva veliku bipolarnost u demografiji na različitim dijelovima općine (Općina Nedelišće sadrži Župu Nedelišće, Župu Macinec, i mali dio Župe Novo Selo na Dravi).

Broj stanovnika Općine Nedelišće, ako izuzmemo naselje Parag, dramatično pada. Dio stanovništva iseljava u inozemstvo, dio mladih obitelji seli u gradove Čakovec ili Varaždin gdje je stanogradnja u punom zamahu, ali i broj djece u mladim obiteljima se smanjuje. Čak i ciljano “dvoje djece” po obiteljima statistički ne osigurava pozitivan prirast. Jedno ili dvoje djece u obitelji olakšava život u mladosti, ali svima nama otežava život u starosti.

Ovi podaci moraju biti alarm općinskim vlastima, ali i svakom pojedincu, bez obzira što službena statistika izgleda jako lijepo. (fc)

Povratak na naslovnicu…