Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće, ove se godine dvostruko diči prvacima Europe. Osim (Hekarevih) engleza, Nedelišće cvijeta od ponosa što ima i majstora uzgoja Europe pomeranskog gušana Matu Kišaka iz Novog Marofa.

Mato Kišak golubarstvom se bavi od malih nogu, a prvo je počeo uzgojem engleskog gušana i to dvadesetak godina (1970.-1990.). S englezima je prošao izložbe diljem bivše Jugoslavije, a prve golubove nabavio je u Zagrebu u Črnomercu od jednog vrhunskog golubara. Devedesete godine je zbog biznisa i manjka vremena teška srca prekinuo s uzgojem. Od 2015.godine, Mato se učlanio u Udrugu Nedelišće od kad je i počeo s uzgojem pomeranskih gušana koje je nabavio od poznatog golubara Franje Čanadija iz Praporčana.

“Delegacija” udruge, Slavko Zadravec (tajnik udruge), Željko Posavec (predsjednik udruge i dopredsjednik saveza) te Alen Blagović, na njegov poziv ljeti je posjetila Matu Kišaka. Mato voli životinje, a voli i ljude, pa je tako i nas s osmijehom jedva dočekao.

Njegov golubarnik s ogromnim dimenzijama (4,5 x 12) te je tu još i vanjska volijera. Osim toga, tu je i odvojeni prostor u kojem pravi i drži hranu, lijekove te masu popratnog pribora koji mu treba za kvalitetan uzgoj. U miješaoni priprema 8-10 vrsta sjemena te dodaje još i vitamine i minerale. Ono što nas je veoma iznenadilo je da su njegovi golubovi nevjerojatno pitomi te dolaze oko nogu, sami mu dolaze i slijeću na ruku što je vidljivo da je tu prisutna velika ljubav, a i sam je rekao da s njima provodi i 4-5 sati dnevno. U jednom odvojenom prostoru su gnijezda te su tu smještene i mađarske ćirke i listonoše koje koristi kao dadilje. Osim golubova na Kišakovom imanju ima i muflona, srna te jelena lopatara. Mato je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio ljubavi prema životinjama, ali od svega ipak su mu najmiliji golubovi te brojni golubari s kojima je surađivao, a jedan od njih je i gosp. Čavić.

Ova izložba u Danskoj donijela je udruzi Nedelišće kao i Mati Kišaku veliki ponos, a Mate je bio ponosan i 2017. kada je u Sisku ostvario naslov majstora uzgoja Hrvatske.

Mato Kišak živi u jednom prelijepom kraju gdje uživa sa svojim ljubimcima, kraju koji je cijeli okružen prirodnim ljepotama. Nakon uživanja te razgledavanja njegovog carstva Mate nas je nesebično pozvao i na malu zakusku te predobru kapljicu u svoj vinograd nedaleko od svog doma.

Prekrasan pogled, okružen planinama te podno Grebengrada uz osobu koja nas je ugodno dočekala, teško se odvojila i naša ekipa, koja se nada još kojem takvom susretu!

Alen Blagović

Povratak na naslovnicu…