Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania odlučio je po drugi puta izmijeniti odluku o prodaji zemljišta u gospodarskoj zoni Goričica između Nedelišća i Pušćina. Novom odlukom povećava se rok beskamatne odgode plaćanja s jedne godine na dvije godine. Do sada su u zoni prodane tri parcele, međutim još uvijek nema naznaka da bi se nešto moglo i graditi. U obrazloženju odluke načelnik je izmjene opravdao poticanjem gospodarske aktivnosti.

Ovoj odluci usprotivio se vijećnik mr.sc. Franjo Cimerman. Naime, smatra da je suludo davati nekome zemljište na otplatu od dvije godine, kad cijena zemljišta obično čini oko 10% ukupog iznosa takvih investicija. Te je dodao: “Kako možemo realno očekivati da će netko doista izgraditi nove proizvodne pogone u toj zoni, ako nema novaca niti da u godinu dana plati prvih 10% investicije, pa mu sada Općina mora omogućiti beskamatnu otplatu na dvije godine? Ista greška napravljena je s prvom poduzetničkom zonom prema Dunjkovcu gdje su sve parcele odmah prodane, a onda se ništa nije događalo desetak godina. Ova odluka pogoduje hantlarima, a ne ozbiljnim investitorima.” istaknuo je Cimerman.

U obranu svoje odluke stao je načelnik Dania te uzvratio vijećniku Cimermanu da je vijećnik više puta tražio da Općina uvede neke poticajne mjere za razvoj gospodarstva, a sada kada je jedna takva na dnevnom redu, odmah je protiv iste.

Nova odluka je na kraju donesena vladajućom većinom, a Općina je raspisala novi natječaj za prodaju zemljišta u gospodarskoj zoni Goričica. Tako se sada zemljišta mogu kupiti beskamatno na otplatu u 8 kvartalnih rata u dvije godine. (nl)

Povratak na naslovnicu…