Prije tri godine na portalu Nedelist.hr pisali smo o demografskim kretanjima na teritoriju Općine Nedelišće i Župe Nedelišće za 2017. godinu (https://nedelist.hr/nedelisce-ozbiljno-zahvatila-bijela-kuga/). Te je godine prema župnoj statistici umrla 91 osoba, a 50 je bilo krštenih.

I ove godine Župa Nedelišće objavila je statistiku sakramenata koji su podijeljeni u toj župi za prošlu godinu. Tako je objavljeno da je u 2020. godini kršteno 39 djece, a umrlo je 80 osoba. Sakrament Svete potvrde primilo je 62 učenika, a Prvu pričest 65 učenika.

Kako je prošla godina bila obilježena pandemijom, a Međimurska županija bila je jedna od najgorih u Europi, iznenađuje da “župna” statistika ne pokazuje povećanje broja umrlih, štoviše, broj je manji.

Svjesni činjenice da nisu svi stanovnici vjernici, te da ne primaju svi sakramente, ipak podaci predstavljaju značajan uzorak i otkrivaju jednu vrlo tužnu istinu o nama. Vrlo je uočljivo da se po generacijama broj osoba značajno smanjuje, do te mjere da se u 80 godina broj prepolovi. Ovaj sindrom, stručno nazivan “bijela kuga” ili “depopulacija”, u Općini Nedelišće izražen kao u najsiromašnijim dijelovima Hrvatske.

No, zašto su upravo za našu općinu značajni podaci župne statistike? Za općinu Nedelišće je karakteristično što veliki dio populacije čini romsko stanovništvo iz naselja Parag. Romsko stanovništvo u odnosu na ukupnu populaciju ima potpuno drugačije demografske trendove, te je u populaciji Roma prisutno povećanje populacije (veći natalitet naspram mortaliteta). Stoga kada se gleda službena “državna” statistika za općinu Nedelišće, ispada da imamo idealne trendove, tj. broj novorođenih je veći nego broj umrlih, iako se i ta razlika smanjuje (Državni zavod za statistiku, podaci 2018. godina, općina Nedelišće: rođenih 129, umrlih 90, prirast 39). Zato upravo ova “župna” statistika otkriva veliku bipolarnost u demografiji na različitim dijelovima općine.

Zaključak ostaje isti kao i prije tri godine: broj stanovnika Općine Nedelišće, ako izuzmemo naselje Parag, dramatično pada. Dio stanovništva iseljava u inozemstvo, dio mladih obitelji seli u gradove Čakovec ili Varaždin gdje je stanogradnja u punom zamahu, ali i broj djece u mladim obiteljima se smanjuje. Čak i ciljano “dvoje djece” po obiteljima statistički ne osigurava pozitivan prirast.

Novost je jedino da možemo konstatirati da opasna pandemija korona virusa, o kojoj svakodnevno pričamo, nije ostavila značajniji trag u statistikama. A s druge strane, bijela kuga ispada kod nas sto puta gora od korone.

Ovi podaci moraju biti alarm općinskim vlastima, ali i svakom pojedincu. (Franjo Cimerman)

Povratak na naslovnicu…