Impozantno zdanje novog vatrogasnog doma u Nedelišću već poprima završne konture. U tijeku su instalaterski radovi, i polako se nazire konačni izgled zgrade. Podsjetimo, projekt je to koji financira Općina Nedelišće vlastitim sredstvima u visini 4 milijuna kuna (prema procjenama prije gradnje) i otplaćivat ćemo ga tri godine.

No, čini se da će paralelno sa završetkom vatrogasnog doma u Nedelišću odmah početi radovi na izgradnji novog vatrogasnog doma i u Pušćinama. I to u ukupnoj vrijednosti 7.2 milijuna kuna.

Općina Nedelišće je Vatrogasni dom u Pušćinama prijavila na mjeru 7.4.1, i sudeći prema inicijalnom rangiranju, izgradnja doma je 100% sigurna. Naime, vatrogasni dom u Pušćinama je na visokom 6. mjestu Agencije za plaćanja (APPRRR), a trenutno prolazi prvih 17 projekata. Ukupan iznos predviđene potpore Europske unije i Republike Hrvatske je oko 6.4 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost vatrogasnog doma procijenjena na 7.2 milijuna kuna.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, i zamjenik načelnika Zlatko Marciuš (ujedno prvi čovjek općinskog vatrogastva), na Općinskom vijeću u lipnju 2021. godine predstavili su Vatrogasni dom u Pušćinama kao jedini projekt na području općine Nedelišće koji je spreman za prijavu i dovoljno dobar da može proći na mjeri 7.4.1. Drugi projekt, onaj vrtića u Dunjkovcu, u tom je trenutku bio još u izradi, ali je odmah objašnjeno vijećnicima da u bodovanju nema veće šanse.

Svrha europske mjere 7.4.1 je “poboljšanje životnih uvjeta na selu, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, te su se na mjeru mogli kandidirati projekti: kulturnih centara, društvenih centara, sportskih građevina, vatrogasni domovi, tržnice, dječji vrtići i slično.

Općina Nedelišće će tako imati čak dva velebna vatrogasna centra na udaljenosti 4 km jedan od drugog.

(tekst: Franjo Cimerman)

Novi vatrogasni dom u Nedelišću u izgradnji (2.12.2021.)

Povratak na naslovnicu…