Prije nekoliko dana, predsjednik Izvršnog odbora udruge Pogled Dalibor Kuhta objavio je status na svojem Facebook profilu da Ministarstvo poljoprivrede ipak neće sufinancirati izgradnju Centra za autizam, koji se trebao graditi u Črečanu. Projekt je, po prvi put u Hrvatskoj,  na jednom mjestu trebao okupiti kompletan dijagnostički tim koji bi uveliko olakšao dijagnosticiranje i rehabilitaciju djece s autizmom. Stoga smo odlučili popričati s g. Kuhtom da pobliže saznamo o kakvom se projektu radi.

Naime, projekt “Centar za autizam” udruga “Pogled” prijavila je na natječaj Ministarstva poljoprivrede (nap.a. radi se o natječaju za provedbu operacija sukladnih sa podmjerom 7.4.), a sa svrhom izgradnje novog regionalnog centra za autizam. Iako je Udruga u samu pripremu projekta te projektnu dokumentaciju (samo su troškovi građevinske dozvole oko 70.000,00 kn) do sada uložila preko 200.000,00 kn vlastitih sredstava dobivenih preko donacija, izgleda da će ti novci biti potrošeni uzalud.

Bez obzira što je ukupna vrijednost projekta preko 4.000.000,00 kn, od čega bi 90% bilo sufinancirano novcima EU, projekt nažalost nije prošao, a iz odbijenice Ministarstva vidljivo je da eventualni prigovor ne bi imao nikakvog utjecaja na konačnu odluku.

To ne bi bilo čudno da Udruga “Pogled” do sad nije provela, više nego uspješno, preko desetak projekata usmjerenih prvenstveno na poboljšanje života djece s autizmom pa tako trenutno istovremeno provode 4 projekta ukupne vrijednosti preko 2.000.000,00 kn. s ciljem poboljšanja života djece s autizmom.

Pri tome žele naglasiti da u svom radu imaju veliku podršku jedinica lokalne samouprave, prvenstveno se to odnosi na Općinu Nedelišće te Međimursku županiju, te se nadaju da će Centar ipak zaživjeti u skoroj budućnosti i djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti sretnije djetinjstvo. Između ostalog, njihova inicijativa da se s rehabilitacijom djece s autizmom krene čim ranije prepoznata je od strane Međimurske županije te stoga jedino u Međimurskoj županiji djeca već u vrtićima imaju pomagače.

Ukoliko želite pomoći radu Udruge, makar i na volonterskoj bazi, slobodno im se javite putem njihovih web stranica ili Facebook stranice. (nl)

 

Povratak na naslovnicu…