Prije točno godinu dana, bivši načelnik Općine Nedelišće Darko Dania obznanio je vijest da će se i u Nedelišću početi graditi stanovi. Pojavio se privatni investitor koji je bio zainteresiran za izgradnju stanova na području Žarkovica (jugoistočni dio Nedelišća, preko puta benzinske Formula).

Interes za stanove je velik. U gradu Čakovcu je u samo dvije godine izgrađeno 400 stanova i svi su odmah prodani. Velik broj mladih obitelji iz Nedelišća, odselio je u Čakovec upravo zbog činjenice što su stanovi jeftiniji od obiteljskih kuća, lakši za kreditiranje i jednostavniji za prodaju ili zamjenu.

Međutim, Općina Nedelišće u urbanističkim planovima nije imala spremne parcele na kojima bi se mogle graditi zgrade s većim brojem etaža pa je bilo potrebno napraviti izmjene urbanističkog plana. U ovom slučaju, promjenom urbanističkog plana trebala se dozvoliti gradnja stambene višekatnice na Žarkovicama.

U postupku izrade urbanističkog plana potrebno je dobiti i suglasnost svih javnopravnih tijela (npr. elektre, vodoopskrbe, plina…). Od strane javnopravnog tijela Plinacro d.o.o. poslana je odbijenica te “izričita suprotnost sadržaja zahtjeva”. Naime, na tom dijelu Žarkovica prolazi magistralni plinski vod, a zabranjena je gradnja višestambenih zgrada na udaljenosti manjoj od 30 metara od osi magistralnih cjevovoda.

Tako je novi načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak morao na Općinsko vijeće predložiti odluku da se prekida promjena urbanističkog plana Žarkovica, a Vijeće je odluku jednoglasno prihvatilo. (nl, foto: ilustracija)

Povratak na naslovnicu…