Vlasnici motornih vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tona od 1. travnja ove godine, u Sloveniji više neće moći voziti autocestama i brzim cestama – plaćanjem cestarina na naplatnim postajama. Slovenci s 1. travnjem 2018. godine ukidaju i mogućnost plaćanja cestarine postojećim elektroničkim medijima DARS-karticom i ABC-pločicama teškim vozilima.

Sva teška motorna vozila koja žele koristiti slovenske autoceste i brze ceste morati će biti registrirana za korištenje sustava DarsGo i opremljena uređajima DarsGo, koji omogućavaju obračun cestarina.

Za ove uređaje moguće se registrirati i nabaviti ih od 2018. godine u matičnim DarsGo servisima u Ljubljani, na odmorištima Lopata, i Grabonoš te na graničnim prijelazima Obrežje, Gruškovje i Fernetiči, a sada se već mogu nabaviti i na benzinskim postajama na odmorištima slovenskih autocesta.

Na postojeći način prijevoznici mogu koristiti autoceste do 31. ožujka 2018. godine. Međutim postoji vjerojatnost da bi vozila koja do naznačenog roka ne ispoštuju ove propise, a zateknu se na slovenskim brzim cestama (3,5 tona), mogla biti isključena iz prometa. (C.)

 

Povratak na naslovnicu…