U Općini Nedelišće od 18. lipnja 2020. godine do 18. prosinca. 2021. provodi se „Zaželi – program zapošljavanja žena u sklopu projekta „Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena“.

Završna konferencija održana je u petak u maloj dvorani MESAP-a u Nedelišću, na kojoj su o projektu govorili načelnik Nikola Novak, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Podružnice Čakovec Nikola Hren, te Ana Jakupak u ime djelatnica na projektu. Na konferenciji je prisustvovao i zamjenik načelnika Zlatko Marciuš. Načelnik Nikola Novak na početku je lijepo pozdravio sve prisutne i upoznao nas sa provedbom projekta.

Zapošljavanje 20 dugotrajno nezaposlenih žena i pružanje usluga korisnicima krenulo je s 1. studenim 2020., na godinu dana do 31. listopada 2021. Već na samom početku provedbe projekta suočili smo se sa dva velika problema. Prvi je bio prikupiti 120 korisnika kojima će se pružati pomoć. Ljudi su bili skeptični prema projektu, no nakon uvjeravanja kako je to dobra stvar za njih i da će im žene stvarno pomoći i olakšati svakodnevnicu, ubrzo su shvatili da je to jako vrijedan projekt. I kad smo uspjeli savladati taj problem, došao je drugi sa Covid pandemijom, kada su se korisnici bojali zaraze, a zaposlenice su bile ograničene sa mjerama, pa nisu mogle pružati u to vrijeme punu podršku korisnicima. No i to smo uspjeli savladati i preživjeti. Bio je ovo dinamičan projekt u jako kompleksno vrijeme.

Svakodnevnom skrbi zaposlenih žena pripadnica ciljane skupine radilo se na povećanju razine kvalitete života krajnjih korisnika. Svaka žena imala je najmanje 6-9 korisnika koje je dnevno obilazila i skrbila o njima. Od pomoći u dostavi namirnica, lijekova, pomoći u pripremi obroka, brige o higijeni pomagale su im i u socijalnoj integraciji kroz razgovor i druženje, te uključivanje u razne društvene aktivnosti. Iako je projektom bila predviđena briga o 120 krajnjih korisnika, zbog povećanja potreba krajnjih korisnika i prepoznavanje kvalitete ovog projekta, svakodnevno su se brinule za više od 130 korisnika. Kroz vrijeme trajanja projekta prošlo je 157 korisnika ukupno. – kazao je načelnik Nikola Novak

Jedna od aktivnosti koje su se provodile u sklopu projekta Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena, program „Zaželi“ na području Općine Nedelišće je bila nabava i podjela paketa higijenskih potrepština krajnjim korisnicima koje su im pomogle u održavanju domova krajnjih korisnika da im bude čisto i ugodno za život. Podjela higijenskih i osnovnih kućanskih potrepština vršila se sve do kraja provedbe projekta jedanput mjesečno. Kroz projekt je bila predviđena podjela paketa za 120 korisnika, a budući da smo imali više korisnika mjesečno, nijedan korisnik nije bio zakinut, već smo uspjeli kroz projekt svima omogućiti mjesečne pakete.

“Često sam svojim korisnicima dolazila i od njih odlazila suznih očiju. Najljepše je kad vam na rastanku stisnu ruku, zahvale na još jednom lijepom danu koji ste proveli s njima i kažu da vas ponovo očekuju za dva dana. Meni je stvarno bilo veliko zadovoljstvo raditi i radila bih ponovo taj posao jer volim pomagati starijima. I mi ćemo doći u te godine, i nama će trebati pomoć” – kazala je Ana Jakupak, 57-godišnjakinja koja je na projektu angažirana nakon 1.5 godine u evidenciji nezaposlenih.

Provedbom ovog projekta na području općine Nedelišće izravno se utjecalo kako na prevenciju prerane institucionalizacije 157 starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom i povećavanje kvalitete života tih osoba tako i na borbu protiv siromaštva, socijalne isključenosti te smanjenju nezaposlenosti žena u nepovoljnom položaju na lokalnom tržištu rada. Ovim projektom obuhvaćeno je i dodatno obrazovanje i osposobljavanje za 20 zaposlenica, kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Ispred HZZ-a, Podružnice Čakovec, također partnera na projektu, obratio se predstojnik Nikola Hren – „Čestitam svim djelatnicama na volji i hrabrosti što su i u ovim pandemijskim vremenima riskirale svoje zdravlje sve sa svrhom kako bi pomogle svojim starijim mještanima i sumještanima kojima je pomoć potrebna. Na tome vam posebno čestitam i veliko vam hvala. Ovo je jedan hvalevrijedan projekt i nama je kao HZZ-u uvijek drago biti partner na takvim projektima. Jedna od prednosti ovakvih projekata je unapređenje radnog potencijala teže zapošljivih žena s nižim razinama obrazovanja, poticanje njihovog zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti žena. Zahvaljujem se i pohvaljujem Općinu Nedelišće na uspješno provedenom projektu i visokom stupnju osviještenosti i senzibiliteta za one najranjivije u svojoj okolini.“

U suradnji s pučkim otvorenim učilištem Čakovec djelatnice zaposlene u okviru projekta „Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena „ program Zaželi završile su program osposobljavanja te su 12 djelatnica primile svjedodžbu iz programa osposobljavanja za gerontodomaćicu, a 8 djelatnica za program operater na računalu.

Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.857.300,00 kuna i u cijelosti je financirana iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Programa zapošljavanja žena Zaželi, faza II. (Općina Nedelišće, Sara Međumurac)

Povratak na naslovnicu…