Svake se godine 14. studenog obilježava Međunarodni dan dijabetesa. Udruga dijabetičara Nedelišća također se pridružuje ovoj akciji. U Hrvatskoj se akcija provodi pod simboličkim nazivom „20.000 plavih balona”, a koordinator aktivnosti je Hrvatski savez dijabetičkih udruga. Plava boja je zaštitni znak dijabetičara, a što označava 20.000?

Statistika govori da od preko 500.000 dijabetičara u Hrvatskoj njih 20.000 živi s najzahtjevnijim oblikom dijabetesa, tzv. dijabetesom tipa 1. To su osobe čija gušterača uopće ne proizvodi inzulin neophodno potreban stanicama organizma da bi iz krvi mogle uzimale šećer. Stoga su te osobe prisiljene da, uz stalnu kontrolu nivoa šećera u krvi, više puta dnevno injekcijom unose potrebnu količinu inzulina u svoj organizam. To onda znači, za svakog od tih dijabetičara simbolično po jedan plavi balon.

Grupa nordijskog hodanja Nedelišće aktivno se uključila u obilježavanje Međunarodnog dana dijabetesa obzirom da u svom programu rada imaju upravo ono što dijabetolozi preporučuju svojim pacijentima: što više tjesesnih aktivnosti i boravka na otvorenom. Stoga su članovi grupe ponijeli na današnje druženje plave balone u znak solidarnosti s našim sugrađanima koji 14. studenog slave svoj dan. (Ivan Štefulj, voditelj Grupe nordijskog hodanja Nedelišće)

Povratak na naslovnicu…