Na sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće koja je održana dana 26. listopada 2017. godine, Općinsko vijeće izglasalo je izmjene i dopune Pravilnika o stipendiranju studenata.

Među usvojenim promjenama, prva velika je u činjenici da Općina Nedelišće nadalje neće više stipendirati one studente koji pohađaju studije u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Načelnik Darko Danija u svojem izlaganju objasnio je kako je intencija općine da više pomogne studente koji studiraju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i drugim udaljenim gradovima, jer su troškovi studiranja tih studenata značajno veći nego onih koji studiraju u Čakovcu i Varaždinu, te i dalje žive sa svojim roditeljima. Isto tako, općina više neće stipendirati one studente koji studiraju na privatnim učilištima. Predsjednica odbora za stipendiranje studenata, Sara Horvat obrazložila je da sama činjenica da si ti studenti mogu priuštiti plaćanje privatnih učilištima, pokazuje da se vjerojatno radi o obiteljima s višim primanjima.

Izmjenama pravilnika također je određena drugačija dinamika isplata, pa se stipendije više neće isplaćivati u kalendarskim godinama, već prema akademskim godinama, počevši od listopada pa do kraja akademske godine. Dodatno će se razraditi lista deficitarnih zanimanja, pa će studenti koji odaberu takva zanimanja u postupku validacije prijava dobiti veći broj bodova. U bodovanju su po novome dodatno potpomognuti invalidi, socijalni slučajevi te djeca samohranih roditelja.

Vraćanje stipendija je i prema dosadašnjem pravilniku bilo vezano uz postignute rezultate na studiju, pa su i dalje studenti s prosjekom ocjena od 4,50 do 5,00 oslobođeni vraćanja stipendije. Studenti s prosjekom od 4,00 do 4,50 vraćaju 10% stipendije, s prosjekom od 3,50 do 4,00 vraćaju 20% stipendije, i tako dalje, a svi čiji je prosjek manji od 2,49 vraćaju 50% stipendije.

Prema novom pravilniku, svi oni studenti koji se po završetku studija zaposle na području Međimurske županije najmanje sljedeće tri godine i imaju prebivalište na području Općine Nedelišće, također najmanje sljedeće tri godine, u cijelosti su oslobođeni obveze vraćanja stipendije.

Uz ove značajnije promjene, korigirani su mnogi koeficijenti, ograničenja i dopunski uvjeti pa pozivamo sve studente da dobro prouče navedeni pravilnik, ili se obrate za pomoć stručnim službama općine. (nl)

Povratak na naslovnicu…