U općini Nedelišće već se duži niz godina govori u uvođenju optičkog interneta. Naime, još davne 2018. godine Općina je ušla u projekt PRŠI (Projekt razvoja širokopojasnog interneta), financiran sredstvima Europske unije, u kojem bi sva naselja, osim samog mjesta Nedelišće, morala besplatno dobiti infrastrukturu za optički internet.

Naselje Pretetinec jedno je od onih u kojima je projekt uvođenja završio prije nekoliko mjeseci, međutim građani nisu zadovoljni onime što su dobili.

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće, vijećnik Franjo Cimerman upitao je načelnika kako je moguće da je projekt uvođenja optike u Pretetincu završio, a infrastruktura je uvedena tek u mali dio naselja, manje od trećine kućanstava.

Načelnik Nikola Novak objasnio je da se projektom PRŠI infrastruktura mogla napraviti samo na područjima gdje ne postoji komercijalni interes za optiku, zbog premalog interesa građana. Kod inicijalnog predstavljanja projekta i dogovaranja Općini je prešućeno koji su točno uvjeti da netko dobije optiku. Kasnije se ispostavilo da sva kućanstva koja su od lokalne telefonske centrale udaljena manje od 800 m (po dužini kabla) ne dobivaju optiku, jer se smatra da imaju dovoljno dobru internetsku vezu. Tek kućanstva udaljenija od 800 m, ili naselja koja uopće nemaju telefonsku centralu, dobivaju optiku. Pretetinec ima telefonsku centralu kod Društvenog doma, pa je veći dio naselja došao u zonu koja ne dobiva optiku. “PRŠI nam je donio dosta dobroga, ali čudnovatu situaciju da imamo građane prvog i građane drugog reda” – zaključio je načelnik.

Vijećnik Cimerman replicirao je načelniku te mu pokazao javno dostupnu inicijalnu dokumentaciju PRŠI projekta u kojoj je navedeno da Pretetinec dobiva 336 svjetlovodnih niti za 236 kućanstva, što predstavlja cijelo naselje.

Načelnik Novak obećao je vijećnicima da će istražiti da li su zadovoljeni svi uvjeti iz PRŠI projekta. (nl, foto: pixy.org))

Povratak na naslovnicu…