Turistička zajednica Općine Nedelišće poziva sve građane na 2. Festival cekara. Dođite, i budete dio priče o očuvanju umijeća izrade uporabnih predmeta od komušine (luščija) koje je uvršteno na Listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

Festival cekara održat će se u subotu, 1. travnja 2023. godine, u Sportskoj dvorani OŠ Nedelišće s početkom u 10:30 sati i predviđenim trajanjem do 14 sati. Tijekom održavanja manifestacije pletilje s područja Općine Nedelišće održat će radionice izrade cekara, a popratno se očekuje i zanimljiv kulturno-umjetnički program. Svi posjetitelji moći će nabaviti svoj originalan proizvod od luščija bilo da se radi o cekaru, raznim košaricama ili prekrasnom cvijeću izrađenom od luščija.

U skladu sa sve višom razinom ekološke osviještenosti i brigom o okolišu, plastične vrećice polako odlaze u zaborav, a cekar doživljava pravi procvat. “Budite i vi u trendu, pridružite nam se na festivalu, zabavite se, naučite ili se okušajte u pletenju cekara, ili jednostavno postanite vlasnik ovog vrijednog predmeta tradicijske baštine” – poručuju iz TZ Nedelišće. (nl)

Povratak na naslovnicu…