Dvadeset godina unatrag u općini Nedelišće, na inicijativu Franje Varge iz Nedelišća, osnovan je Pjevački zbor “Josip Vrhovski”, ponosni nositelj imena poznatog pedagoga i skladatelja rođenog u Črečanu. Povodom tog jubileja izdana je monografija 20 godina Pjevačkog zbora Josip Vrhovski Nedelišće, zajedničko djelo suautora Franje Preložnjaka i Aleksandre Ličanin.

Autorica je govorila u ime oboje autora s obzirom da je F. Preložnjak zbog bolesti izostao s promocije. “Poziv da za monografiju pišem o drugom desetljeću djelovanja Zbora „Josip Vrhovski“ u meni je istovremeno pobudila osjećaj počašćenosti, ali i strahopoštovanja. Kolega Preložnjak je svoj dio teksta već priredio prije deset godina pripremajući monografiju uz desetu godišnjicu djelovanja, dok je meni taj posao tek predstojao. Period od deset godina je dugačak kad je riječ o životu i radu jedne udruge koja okuplja desetke pjevačica i pjevača, stalno nastupa i natječe se, ima vlastite glazbene projekte. Prvo pomislite na to kako ne smijete ispustiti ni jedno ime, ni jedan događaj. U tome su mi pomogli moji vlastiti izvori s obzirom da sam kao novinarka pratila rad Zbora, a najdragocjeniju pomoć dobila sam od zborske tajnice Vide Risek i korepetitorice Anite Magdalenić, koje su me opskrbljivale materijalima. Zahvalna sam na suradnji i čestitam Zboru ovako lijepu obljetnicu, punu važnih glazbenih i pjevačkih priča” – istaknula je među ostalim Aleksandra Ličanin na promociji monografije.

Svečana promocija monografije održana je u Slakovcu, u četvrtak, 21. studenog o.g. Prisutnima su se obratili umjetnički voditelj zbora profesor Branimir Magdalenić i predsjednica zbora Ivanka Novak.

Malo je reći da se u ova dva desetljeća sabralo sjećanja i postignuća za jedno opširno štivo, no marljiv rad autora rezultirao je autentičnom, osebujnom zbirkom koja obuhvaća djelovanje Zbora od samih početaka pa sve do uspjeha i prepoznatljivosti koje su tijekom godina rada ostvarili.

Veliku podršku u nastajanju monografije pružili su im Općina Nedelišće i Međimurska županija pa su tako promociju monografije osobno pratili i načelnik Općine Darko Dania te pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. Odazvali su se i brojni podupiratelji, bivši i sadašnji članovi, gosti – predsjednik Zajednice KUD-ova Međimurske županije Dejan Buvač, prof. emeritus Stjepan Hranjec te skladatelj, dirigent, vokolog i fonopedagog Branko Starc.

U sklopu programa, monografije su uručene prvim članovima zbora Stanislavu i Nadici Kirić, Mariji Posavec, Katarini Posavec, Mirjani Marčec, Mariji Vizinger, Katarini Celinger, Antunu Posavcu, Marjanu Novaku i Snježani Zorković, a zatim je uslijedio nastup zbora s pjesmama ‘Vuprem oči’ i ‘Zagorska pesma’ te druženje uzvanika uz domjenak.

(tz nedelišće)

Povratak na naslovnicu…