Početnom konferencijom projekta Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena održanom u Nedelišću 21. srpnja 2020., formalno je započela njegova provedba, a u njoj glavnu riječ, kao nositelj, ima Općina Nedelišće. Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.850.000,00 kuna i u cijelosti je financirana iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Programa zapošljavanja žena Zaželi, faza II.

Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, a njihova će infrastruktura, upućenost u potrebe tržišta rada i budućih korisnika biti vrlo vrijedan resurs tijekom provedbe projekta čiji je završetak predviđen 17. prosinca 2021. Novinarima i predstavnicima različitih organizacija projekt su na početkom konferenciji predstavili načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, ravnateljica čakovečkog CZSS-a Alenka Bilić i predstojnik HZZ-a PU Čakovec Nikola Hren.

– Za nas je ovo prvi ulazak u program Zaželi kojim se dodatno educiraju i zapošljavaju žene, a vjerujem da ćemo okupiti i zacrtani broj korisnika. U rujnu planiramo započeti aktivnosti svojevrsnim anketiranjem i ispitivanjem potreba na tržištu radne snage, definiranjem 20 osoba koje će proći doškolovanje i potom se zaposliti te detektiranjem 120 starijih osoba s područja općine koje će koristiti njihove usluge. Mi iskreno vjerujemo da ovime činimo pomake u zapošljivosti žena i njihovom osnaživanju za tržište rada općenito, ali i da otvaramo prostor za ljude starije dobi koji će moći koristiti sve dobrobiti naših aktivnosti, čime im namjeravamo olakšati svakodnevicu. Projekt traje godinu i pol i u tom razdoblju ćemo s partnerima učiniti maksimum da se u stvarnosti osjeti razlika u odnosu na stanje koje imamo sada – istaknuo je među ostalim načelnik D. Dania dodajući kako će stečene kvalifikacije nakon doškolovanja polaznicama biti uvedeno u e-radnu knjižicu.
Predstojnik Zavoda za zapošljavanje u Čakovcu istaknuo je kako u njihovoj evidenciji ima nezaposlenih žena s područja općine Nedelišće, kojima će ovaj projekt nesumnjivo biti dobro polazište da poboljšaju svoju svakodnevicu, posebice da prevladaju osjećaj socijalne isključenosti.

– Hrvatski zavod za zapošljavanje je obvezni partner u projektima Zaželi programa i naša dosadašnja iskustva u svim lokalnim samoupravama koje su ga provodile su iznimno dobra. Pored zapošljavanja žena, nailazimo i na odlične reakcije korisnika koji priželjkuju nastavak projekta i u budućnosti. Općina Nedelišće je velika, vidimo dosta potencijala u ovom projektu i radujem se suradnji – istaknuo je N. Hren.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec potvrdila je dobra iskustva s ovim programom zapošljavanja žena i skrbi o starima i nemoćnima, dodajući da će iz njihove ustanove stizati puna stručna podrška.

– Centar je također obvezni partner u projektu, što je nama i drago jer su naše funkcije podređene tome da pružimo svu potrebnu pomoć kako bi se u domaćinstvima koja trebaju tuđu pomoć te aktivnosti i realizirale. Zahvalni smo na inicijativi i pozivu Općine Nedelišće da budemo partneri, vidimo u tome veliki prostor za opći društveni angažman koji će imati trajne, višestruke dobrobiti. S obzirom da Centar za socijalnu skrb odobrava određene oblike tuđe pomoći i njege, i da njihovih korisnika dakako već ima, to ćemo morati usklađivati s korisnicima usluga u ovome projektu – istaknula je među ostalim A. Bilić. (on)

Povratak na naslovnicu…