Prije dva dana na Facebooku je pokrenuta zanimljiva grupa #srceumjestolampaša kojoj je cilj potaknuti ljude da razmisle o ekološkoj strani kupnje velikih količina lampaša.

Ekološki gledano, svaki lampaš je napravljen od plastike, a punjenje lampaša se danas uglavnom radi parafinom koji je opet prerađevina nafte. Kako su cijena i kvantiteta važniji od kvalitete, jeftini lampaši sve kraće gore, a često izgori i parafin i okolna plastika. Dok su nekada lampaši gorjeli i po nekoliko dana, danas često gore tek nekoliko sati.

S druge strane ljudi na groblje, pogotovo uoči i na dan Svih Svetih, nose velike količine lampaša. Polako to prerasta u natjecanje tko će donijeti više lampaša. Ispada – ako grob nije zatrpan lampašima, znači da pokojnika niste voljeli.

Grupa #srceumjestolampaša nastoji potaknuti ljude na razmišljanje, a također utjecati na sve uključene strane, od proizvođača, regulatora do potrošača, na ekološki problem lampaša. Stoga su putem FB uputili i apele: ”

1. Upućujemo apel svim državnim institucijama da podrže ovu inicijativu i da pokušaju naći rješenje kojim će se ograničiti proizvodnja i potrošnja plastičnih lampaša.

2. Upućujemo apel svim proizvođačima da ponude različite ekološke alternative.

3. Upućujemo apel svim prodajnim lancima da ne napuhavaju cijene ekološki prihvatljivih lampaša.

3. Upućujemo apel svim javnim osobama koji svojim utjecajem mogu pomoći da ova akcija uspije.

4. Upućujemo apel svima koji žele kupiti plastični lampaš da barem smanje količinu.

5. Upućujemo apel svima koji slično misle da podijele ovaj post i budu prijatelji prirode.

Zašto #srceumjestolampaša?

Srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima…”

(nl)

Povratak na naslovnicu…