Uoči europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Gornjem Hrašćanu, kod grobnice u Sepu, održano je polaganje vijenaca i molitva za sve žrtve totalitarnih režima.

Molitvu su predvodili vlč. Stjepan Markušić, župnik u Župi Macinec, te vlč. Ivan Herceg, župnik u Župi Nedelišće. Nakon molitve, prigodnim govorima okupljenima su se obratili Ivan Klekar ispred organizacijskog odbora braniteljskih udruga, te ministar u Vladi RH Darko Horvat.

Dostojanstveni ugođaj pružio je župni zbor iz Macinca, a okupili su se mnogi predstavnici braniteljskih udruga, udruga za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, te građani.

Grobište “Sep” je grobnica ekshumiranih žrtava kod Gornjeg Hrašćana, i ovo grobište je najveće u Međimurju, od dosad pronađenih. Ovdje je zakopano više od stotinu tijela, žrtava jugokomunističkog režima neposredno nakon drugog svjetskog rata. O tome postoje brojna svjedočanstva, a dokazi su ponovno isplivali na površinu kod rekonstrukcije nasipa početkom ovog stoljeća.

Kako je u svojem govoru istaknuo Ivan Klekar: “Hrvatski Sabor je 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Ovo mjesto, simbol je stradavanja brojnih članova naših obitelji od komunističkog terora. Tu su mučki ubijeni naši stari, te su stradale cijele obitelji.” (nl)

Povratak na naslovnicu…