Najstarije povijesno razbolje, koje nam je u dokumentaciji Hrvatskog državnog arhiva dostupno, a odnosi se na Župu Nedelišće, je u Matičnoj knjizi krštenih iz mjeseca studenog i prosinca 1669. godine.

Tadašnja Župa Nedelišće je, pored mjesta koja joj danas pripadaju, obuhvaćala i sva mjesta koja danas pripadaju Župi Macinec, Strahoninec i Novo Selo na Dravi.

U “Matičnoj knjizi krštenih”, tijekom 1670. godine (od 1. siječnja 1670. do 31.12.1670. g.), spominju se imena novokrštenih osoba, imena i prezimena njihovih roditelja te pojedinačno, imena i prezimena dviju kuma ili dvojice kumova.

U tom jednogodišnjem razdoblju (1670. godina) navodi se ukupno 368 prezimena.

U toj godini dominiraju prezimena: Mesarić (Mesarich), Trnovčanec (Ternovchanech), Krčmar (Kerchmar), Zagorec, Gašparlin (Gasperlin), Sitomersky,

Zanimljivo je što se pojedina prezimena oblikom prilagođavaju rodu osobe na koju se odnose, pa tako npr. za mušku osobu nalazimo prezime Zagorec, Prekmurec, Krčmar, Čemerin, Golub, Varaždinec a za osobu ženskog roda iz iste obitelji, to prezime ima oblik, Zagorka, Prekmurka, Krčmarica (Kerchmaricha), Čemerina (Chemerina), Grlica, Varaždinka.

Oblici prezimena nisu redovito prilagođavani spolu osobe, ali su zamjetni i pojavljuju se tijekom sedamnaestog i osamnaestog stoljeća, u više desetaka navrata. (C)

Povratak na naslovnicu…