Priopćenje međimurskih nogometnih klubova, potpisanih na kraju teksta, prenosimo u cijelosti:

Većina međimurskih klubova 4. Nogometne lige ČK/VŽ nije se prijavilo za natjecanje u ovoj ligi u sezoni 2021./22. Također nije se prijavilo ni 5 vodećih klubova 1. Međimurske lige koji bi se, sukladno Propozicijama, mogli prijaviti u tu ligu. Rezultat je to trogodišnjih molbi prema Međimurskom savezu da se napravi neki oblik jake međimurske lige na koje se predsjednik Saveza oglušuje.

Krajnji rok za prijavu bio je 30.6. Nakon tog roka, predsjednik Međimurskog saveza samoinicijativno, bez znanja Izvršnog odbora, šalje Varaždinskom savezu notornu zamolbu da produži rok do 5.7. Kako smo doznali, kao razlog zamolbe navedene su “tehničke poteškoće”. Varaždinski savez zamolbu odobrava. Predsjednik ne šalje nikakvu obavijest da su se promijenile propozicije, nego kreće u akciju nazivanja pojedinih klubova, čak iz 1. Međimurske lige za opstanak da se, suprotno Propozicijama, prijave u 4. NL. Čak i u toj akciji djeluje se po već puno puta viđenoj praksi: Nazivaju se samo izabrani klubovi, ne svi, nego oni koje je netko, eto izabrao. Neki bolje plasirani od “izabranih” se ne kontaktiraju. Kontaktirani se nakon toga prijavljuju, iako mnogi ne zadovoljavaju kriterije mlađih dobnih kategorija, te predsjednik plasira informaciju da se promijenio članak u Propozicijama u kojem se navodi da se u 4. NL za sezonu 2021./22. mogu plasirati samo klubovi do 5. mjesta. Tko, kad i kako je članak izmijenio i kako glasi izmijenjeni članak nije nam poznato, jer na službenim stranicama i dalje stoji da se mogu prijaviti klubovi do 5. mjesta.

Propozicije se mijenjaju jedno kolo prije kraja prvenstva, nakon isteka roka za prijave! Rok je postavljen do 5.7. do 10 sati kako bi se sve izmanipuliralo u jedno prijepodne i da se zaključe prijave. Postavlja se pitanje kako je to moguće? Tri godine predsjednik Međimurskog saveza govori klubovima kako ne može formirati ligu kakvu svi žele, a zbog raznih pravilnika, što nije točno. Održani su brojni sastanci s predsjednikom koji je davao obećanja da će učiniti sve što može, da ukoliko većina tako želi, da će ipak napraviti takvu međimursku ligu. Sve su to bila pusta obećanja, izigran je svaki dogovor. Sve je radio po svojem, zahtjev većine klubova je ignorirao i tri godine svima bacao prašinu u oči. Sad u jedno prijepodne mijenjaju se Propozicije, nelegalno se prijavljuju klubovi s dna lige za plasman u višu ligu. Odjednom sve je moguće.

Ne samo da je lagao klubovima, sad ih i javno etiketira, pa se ti klubovi prezentiraju kao buntovnici. Tri godine zamolbi, apela, razgovora su sinonim za buntovništvo? I nakon isteka roka za prijavu u ligu, 30. 6., klubovi i dalje žele s predsjednikom napraviti što bolje za međimurski nogomet. Pozivaju predsjednika na još jedan sastanak, iako ih je mnogo puta izigrao. I opet ista priča. Obaćeje da će napraviti sve da se lige formiraju na zadovoljstvo većine, a nakon toga mijenjaju se propozicije kako bi se mogli prijaviti klubovi koje je izabrao, a izigrati klubovi kojima je dao obećanje na tom sastanku. Javno iznosi neistine i blati klubove da brinu samo o sebi, iako su mu prezentirani razni modeli i nuđena rasprava kako bi i drugi klubovi bili zadovoljni. Također plasira teške laži kako ovi klubovi, neke druge klubove nazivaju “malima”. I niz drugih laži, a sve kako bi po modelu “divide et impera” izazvao jaz među klubovima. Naravno, to mu ne može uspjeti, jer ljudi koji vode klubove surađuju, znaju kakav je to posao voditi klub i vrlo dobro znaju tko živi za nogomet, a tko od nogometa.

Kako je uopće potpisan sporazum za 4. NL ČK-VŽ i zašto se većina nije prijavila u ligu? Ove godine potpisao ga je predsjednik Međimurskog saveza samoinicijativno!

Klubovi sudionici 4. MŽNL ČK-VŽ već prije tri godine iznijeli su stav da ta ligu u tom formatu gubi draž u natjecateljskom smislu te da su potrebne promjene. Dugogodišnje nezadovoljstvo kulminiralo je prošle godine kada su klubovi zatražili da se ta liga ukine i da se 4. rang natjecanja formira u sklopu Međimurskog saveza kao tzv ”Premier liga”. Predsjednik saveza nije prihvatio tu ideju uz obećanje da će se u narednih godinu dana formirati lige prema potrebama i željama međimurskog nogometa. Isto tako, u propozicije 4. MŽNL dodan je članak o obnavljanju lige: ”Ukoliko se na kraju prvenstva 2020/21. neće formirati Četvrta NL ČK-VŽ, svi klubovi Međimurskog i Varaždinskog saveza će formirati lige unutar svojih Županijskih saveza, a što će biti obuhvaćeno Propozicijama za natjecanje Međimurskog i Varaždinskog saveza”. Godinu dana nije se dogodilo apsolutno ništa, a na upit Varaždinskog saveza da li se liga nastavlja, predsjednik saveza Mato Kljaić odgovorio je u dopisu potvrdno, bez konzultacija s klubovima i IO MNS-a. Zbog takvog odnosa prema klubovima nije došlo do prijava klubova.

Tko podržava predsjednika i kakva mu je podrška? Na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora MNS-a glasalo se o podršci predsjedniku za članstvo u Izvršnom odboru HNS-a. U normalnim okolnostima to bi bila formalnost. U Međimurju to nije slučaj. Ipak, dobio je “podršku” s 7 glasova. Točno koliko je potrebno. Predsjednik je tu podršku dobio lobiranjem i skupljanjem potpisa. Rukovodi sportskom udrugom u kojoj ga gotovo 50% članova ne podržava zbog malverzacija s pravilnicima, propozicijama, zbog ignoriranja klubova. Jer jedini cilj je članstvo u Izvršnom oboru HNS-a, koji donosi benefite poput cca 200.000 kn na privatni račun zbog njegovih zasluga u osvajanju srebra reprezentacije u Rusiji.

Tko ga podržava? Jedan od članova Izvršnog odbora koji ga podržava, prilikom diskusije o sustavu natjecanja javno je obznanio, očito mu se omaklo, da bi neki sustav značio da je on uzalud potrošio velik novac, između ostalog na nečasne radnje, kako bi osigurao opstanak u ligi! Drugog člana Izvršnog odbora, na Skupštini MNS-a, jedan je skupštinar prozvao za namještanje utakmice. Na što je ovaj ostao “bez teksta”. Svi koji imalo prate međimurski nogomet znaju koliko je pred kraj prvenstva namještenih i kupljenih utakmica. Za predsjednika to očito nije nikakav problem, što ni ne čudi obzirom u kakvu podršku, kakvih nogometnih djelatnika, se pouzdaje.

Ukoliko se pokuša formirati 4. NL s klubovima čije prijave Savez trenutno smatra valjanima, predstoji pravna bitka pred nadležnim institucijama i sportskim inspekcijama zbog grubog kršenja pravilnika i propozicija. Spor klubova, koji će angažirati odvjetnika, protiv predsjednika koji bi trebao podržavati svoje klubove. A on tri godine ne želi slušati klubove i sad te klubove javno proziva i optužuje kao nekakve buntovnike koji žele nešto napraviti “preko noći”.

Nakon toga vrijeme je da se izabere predsjednik koji će brinuti o međimurskim klubovima. Koji neće brinuti da li ga uopće podržava 50% tijela kojima rukovodi. Kojeg neće podržavati oni koji namještaju utakmice i troše novac na nečasne radnje. Koji neće vladati poput faraona i jedno prijepodne odlučiti koji klubovi će na kraju sezone u koju ligu, koje će degradirati, a koje s dna ljestvice lansirati u ligu više.
Koji neće ignorirati pravilnike i propozicije, mijenjati ih i kršiti ih kako mu se prohtije.
Koji neće brinuti samo o svojoj fotelji u Zagrebu, već o međimurskim klubovima.

Potpisnici:

 1. Nk Nedelišće
 2. Nk Dinamo Palovec
 3. Nk Omladinac NSR
 4. Nk Međimurec Dunjkovec/Pretetinec
 5. Nk Centrometal Macinec
 6. Nk Sloga Čakovec
 7. Nk Graničar Kotoriba
 8. Nk Podturen
 9. Nk Polet Pribislavec
 10. BSK Belica
 11. Nk Dubravčan Donja Dubrava

Povratak na naslovnicu…