Još 2013. godine u potpunosti je izgrađen prvi sustav navodnjavanja u Međimurskoj županiji, i to kod naselja Kuršanec. Investitor i nositelj projekta je Međimurska županija, a ukupno je u ovaj sustav investirano 26 milijuna kuna. Od tada je prošlo 5 godina, a zainteresiranih za priključenje na sustav nema. Iako službeno nitko nije projekt proglasio propalim, zbog njega su od 2013. godine “na ledu” još dva puno veća sustava navodnjavanja u Belici i u Donjem Kraljevcu, gdje je bila planirana investicija dodatnih 140 milijuna kuna i već je predan zahtjev za građevinsku dozvolu.

Pitanje sustava navodnjavanja prvo je aktualizirao vijećnik Skupštine Međimurske županije Zlatko Horvat (HDZ), a nakon njega i vijećnik Franjo Cimerman (HDS). Vijećnici su tražili od župana da objasni stanje projekta, ali i razloge njegove propasti.

Pročelnik Darko Radanović naveo je neke razloge nekorištenja navodnjavanja u Kuršancu: veće količine državnog zemljišta i nepridržavanje pravila onih koji su zemljišta dobili u zakup, nepostojanje kontrole sustava na terenu i postavljanje nelegalnih pumpi.

Župan Matija Posavec također je odgovorio na postavljeno pitanje, te odgovor započeo rečenicom: “Ništa mi ne trošimo iz našeg proračuna što se tiče navodnjavanja. 98% ili 99% financira netko drugi, država, ministarstva, fondovi, itd.” Ovaj odgovor dodatno je izazvao reakciju vijećnika Cimermana, koji smatra da ako je županija investitor i nositelj projekta, nema veze da li se koriste županijski, državni ili europski novci. Na kraju je, u skladu s pravilima poslovnika, zatražio detaljniji pismeni odgovor.

Na istoj sjednici, Županijska skupština je izglasala sredstva za besplatne udžbenike narednu godinu, i na njih će se izdvojiti 750 000 kn. Za usporedbu, 35 puta manji iznos od projekta navodnjavanja Kuršanec.
(nl)

Povratak na naslovnicu…