Završen je 6. Fotografski natječaj “Moji doli i bregi” koji je bio otvoren od 11. svibnja do 31. kolovoza 2020. godine. Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama (1) poljoprivreda ili (2) turizam, a fotografije su morale biti snimljene na području LAG-a Međimurski doli i bregi.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: OPG Hrustek (ljuti i slatki umaci od sibirskih borovnica), Udruga Biovrt (memory igre), OPG Sakač (sirupi i džem od aronije), OPG Branilović (jastuk od heljde), OPG Biber (bučino ulje), JU Međimurska priroda (ulaznice za Centar za posjetitelje Med dvemi vodami), Vinska kuća Dvanajščak-Kozol, PG Geler (adrenalinski dan), Kavana Orijent (ručak za dvije osobe), Vina Kojter, Vina Preiner, OPG Sarač (čaj i džemovi od bobičastog voća), Accredo d.o.o. (adrenalinski dan), OPG Preložnjak (ljuti umaci i džemovi), Uljara Poljoposavec (bučino ulje i koštice), OPG Trupković (med), OPG Dolenčić (džemovi i sok) i Vina Goričanec.

Na natječaj je pristiglo 115 fotografija, a neovisni ocjenjivački žiri, u sastavu Davor Žerjav, Davorin Mance i Ratko Pesek, sastao se dana 11. rujna 2020. godine te obavio žiriranje pristiglih fotografija.

Odabrane su po 3 najbolje fotografije iz svake zadane kategorije (poljoprivreda i turizam) koje u nastavku objavljujemo s osvrtom žirija:

1. mjesto – poljoprivreda

Pobjednička fotografija u kategoriji „poljoprivreda“ odskočila je sama po sebi i odmah okupirala pažnju žirija. Čak i u vrijeme ogromne fotografske produkcije rijetko kad imamo priliku uživati u fotografiji koja svježinom ideje, svojim sadržajem, izvedbom i kompozicijom toliko zrači. Osmijeh, uživanje u prikolici krcatoj žitom, proučavanje teksture sjemenja koje je toliko taktilno da ga nije dovoljno osjetiti samo šakom, nego i podlakticom i nogama – nema boljeg od toga. Djevojčica je utjelovljenje onog pravog starinskog odnosa prema zemlji – iskrenog, neposrednog i potpunog. Širokokutni objektiv je savršeno iskorišten za naglašavanje stopala i prstiju u odnosu na glavu djevojčice i fotografskoj slici taj odnos prednjeg i stražnjeg plana daje notu humora i bezbrižnosti. Konverzija u crno-bijelo (iako zbog sadržaja uopće nije uočljiva na prvu) odlično se uklopila u kompoziciju – pojednostavila ju je i podigla opću razinu vizualne apstrakcije slike. A i sugestivno nas je vratila u djetinjstvo. Čestitamo Maggie Martini Kodbi za koju smo tijekom žiriranja bez uvida u podatke o autoru odmah pretpostavili da pripada mlađoj generaciji fotografa.

2. mjesto – poljoprivreda

Polje lavande i žena u haljini boje lavande savršeno se slažu. Koloristički – blaga ljubičasta i blaga žuto-zelena u stražnjem planu skoro u komplementarnom kontrastu ipak više djeluju kao susjedne boje zbog svojih pastelnih nijansi. Kompozicija je smjelo uokvirena. Oštar rez na ženi i blago nakošeni horizont stvorili su blagu napetost među kompozicijskim elementima i dinamiku. Ova drugonagrađena fotografija svojim vizualnim elementima sugerira skladni suživot čovjeka i prirode i jedan lijepi ženstveni odnos spram vizualne i olfaktivne privlačnosti lavande. Nježne prelaze neoštrog u oštro i plitko polje oštrine Miroslava Novak vrlo je spretno iskoristila da bi istaknula nježnost i senzualnost mirisa i boje onog „ženskog“ i „ženstvenog“ u temi poljoprivrede. Drukčiji pristup temi, ali zbog toga i zanimljiv i prepoznat.

3. mjesto – poljoprivreda

Na treće je mjesto u kategoriji poljoprivreda došla fotografija sojinog polja autorice Mie Novak. U fotografiji je majstorski iskorišteno svjetlo zalazećeg sunca koje je iz kontre obasjalo rubove listova i zaokružilo ih zlatom blagih večernjih zraka. Tri boje koje prevladavaju u kompoziciji – zelena plava i žuta, zapravo su susjedne (slične) boje te zahvaljujući tome prizor je koloristički vrlo skladan i privlačan. Nema nikakvoga odskakanja. Blago nakošeni horizont, iako netipičan za takve prizore, kompoziciji daje blagu dinamiku, a i uravnotežuje desni teži dio slike s lakšim lijevim dijelom. Širokokutni je objektiv odlično iskorišten za isticanje prednjega plana – pokazuje se kako se relativno vizualno nezanimljiv motiv (listovi soje u polju) mogu prikazati drukčije i interesantno.

1. mjesto – turizam

Fotografija prekrasnog pogleda iz kuće za odmor negdje na međimurskim bregima dolazi nam od autorice Lane Vojvode Kalšan. Ona je zauzela prvo mjesto u kategoriji turizam zahvaljujući majstorskoj kompoziciji vizualnih elemenata u smislenu cjelinu koja osim svoje estetike odražava i svoju funkcionalnost – ta fotografija će privući turiste u prostor koji reklamira. Fotografija je snimljena prema suncu što joj je dalo posebnu dramatičnost. Vaza s livadnim cvijećem odlično je iskorištena kao sjenilo za sunce – zrake koje prolaze kroz vlati i rasipaju se po interijeru koloristički su najzasićeniji dio slike. Te zrake su ujedno i fokus od kojega kreće promatranje. U prednjem su planu starinske stolice i mali stolić za kavu. To je mjesto za uživanje u pogledu, za ugodan i opušten razgovor, za uživanje u toplim napitcima. Mjesto za dvoje. Osim prevladavajućih zemljanih tonova interijera, pastelnih narančastih i zelenih u eksterijeru i zrakastoga sunca, romantičnosti prizora pridonosi i brojka 2 koja se poput crvene niti provlači kroz prizor – dva prozora, dvije zavjese, dvije stolice, dvije šalice. A ta dvojnost odlično je naglašena i simetričnošću kompozicije. Ne samo po vertikali, nego i po horizontali i po dubini, što je doduše malo teže iščitati, ali svakako dobivamo dojam te snažne povezanosti vanjskoga i unutarnjeg prostora. Čestitke autorici!

2. mjesto – turizam

Mađerkin je breg u posljednjih nekoliko godina postao top-destinacija u turističkom prostoru Međimurja kako zbog svoje vizualne privlačnosti, tako i zahvaljujući vlasnicima koji su prepoznali potencijal toga prekrasnog mjesta pa u njega ulažu kroz razne vinsko-kulturno-umjetničke događaje i programe. Matija Šimunić je na natječaj poslao panoramu Mađerkinog brega snimljenu u zalasku sunca s vrlo zanimljivim oblacima ponad njega. To je prizor za veliki format, fotografija koja samo zove da ju razvijemo, uokvirimo i stavimo preko cijele dužine zida u dnevnome boravku. Fotografi rado posjećuju to mjesto jer je ono nepresušno vrelo inspiracije za njih. Takve fotografije su uz samu vizualnu atraktivnost mjesta i aktivnost domaćina zaslužne za skretanje pažnje javnosti na tu destinaciju – i u tome smislu ispunjavaju svoju funkciju turističke promidžbe u najboljem svjetlu.

3. mjesto – turizam

Lea Ciglarić snimila je motiv tradicionalnog drvenog čona koji često viđamo uz naše rijeke – Muru i Dravu. Ovaj stari čon koji se nalazi uz mursku mrtvicu, bez obzira na svoje propadanje, djeluje privlačno i interesantno. On će pogotovo interesantan biti ljudima koji ne žive u našem kraju nego ga turistički dolaze posjećivati i uživati u njegovim ljepotama. Prizor prikazuje odnos tog drvenog čona i prirode iz koje je potekao – deblo u lijevom dijelu kadra, mahovina po bokovima čona, travke koje rastu iz njegova dna – sve to nam sugerira da traje proces vraćanja prirodi onoga što smo joj nekad davno uzeli. Mnogi se krajevi diče svojim starinama i tradicijom.  I mi u Međimurju imamo svoje starine koje možemo s ponosom pokazivati posjetiteljima. I to ne moramo koristiti samo u edukativne svrhe, nego i kao turističku atrakciju. (lagmdib)

Povratak na naslovnicu…