PAPIR SVE PODNOSI

ŠTEDITE VODU – PRIJETE NAM POPLAVE !?

Ovih dana zasipani smo medijskim napisima i objavama naših “stručnjaka” i “znanstvenika” kako je naša bliska budućnost ugrožena nedostatkom vode. Takve vijesti čine nam se gotovo nestvarnima, jer to nam pišu i govore upravo sada, kada smo zasipani snijegom i strepimo od poplava, koje će u mnogim krajevima Hrvatske, sasvim je izvjesno, uskoro biti neizbježne obzirom na to što nas je i ovaj, pravodobno najavljeni snijeg, ponovno – iznenadio!

Takvi kontradiktorni napisi i objave nisu inserti iz serije “Lud zbunjen…” nego dolaze iz sasvim – ozbiljnih medija i hrvatskih znanstvenika! Jučer su nas na jednom od najgledanijih medija poučavali – kako vodovodnom slavinom reducirati dotok vode za piće, pranje i tuširanje! Bez obzira na to što nas naša majčica država, vjerojatno tako opet priprema na novo poskupljenje vode, zraka i sunca, bilo bi razborito da ovakve programe i tekstove barem zabrane za djecu mlađu od 15 godina, jer ovakvim opako sračunatim porukama kvare njihov zdrav razum i tjeraju ih da zablude postanu njihova navika i iskustvo.

Hrvatska, osobito međimursko podneblje, je Bogom dani kraj, pokraj kojega u nepovrat svake sekunde protječu u milijarde kubika vode, kraj ispod kojega se na dohvat ruke nalaze milijarde kubika vode i kraj iznad kojega se svakodnevno nalaze milijarde kubika vode – kao dar Božji, u kojemu samo velikim vlastitim glupostima (ili nečijom velikom pokvarenošću) možemo oskudijevati ili tvrditi da ćemo oskudijevati vodom. Nedavno sam boravio u nama bliskoj zemlji, iznad čijih najprometnijih velegradskih prijelaza stoje pedesetmetarski natpisi (transparenti) na kojima piše “Nemojte štediti vodu!”. Na taj način razborita društva i sredine čuvaju i štite svoje ljude od mogućih zala neurednosti i epidemija i mogućih smišljenih plasmana zabluda od strane političkih špekulanata, koji bi protežirali svoju filozofiju o nedostatnosti, nedostupnosti i/ili neprocjenjivosti vode, koje “eto – zato, razumljivo mora poskupiti”! A vode u stvarnosti, svaki čovjek ima u izobilju – u vlastitom dvorištu.

Trebamo ozbiljno razmisliti jesmo li uistinu postali do te mjere robotizirani ili dresirani, da nam netko tko se zove političar ili znanstvenik, istovremeno uspijeva prodavati mudrovanja o budućnosti, u kojoj moramo očekivati kritični nedostatak vode i neizbježne poplave? Mi smo uistinu spremni probaviti svašta, ali to …?! (C.F.st.)

 

 

Povratak na naslovnicu…