Jedna od odlika Božje crkve sazvane na Sinodalni hod, čije se manifestiranje upravo provodi u svim crkvama svijeta pa tako i u našoj župi, naglašava osluškivanje i savjetovanje s Božjim narodom. Supsidijarni istupi na župama po ovom programu, izraženi kao osobni doživljaji, impresije pa i kritički istupi predstavnika vjernika o svim pitanjima koja tangiraju crkvenu organizaciju i crkveno zajedništvo, zamišljeni su kao nešto novo u djelovanju crkve.

Ove nedjelje (20. ožujka 2022.) u praktičnom ostvarivanju sinodalnog hoda u našoj župi, svoja iskustva i doživljaje vjere iznosili su mnogi naši župljani, a nakon toga su vjernici, sudionici u ovom programu podijeljeni u svojevrsne radne skupine, koje su kroz dvadesetak tematskih pitanja razmatrali, a zatim i iznosili gledišta o radu i životu crkve i njezinih velikodostojnika. Pitanja su upućivala na vlastita mišljenja vjernika o Božjoj riječi u našem osobnom životu, o odgovornim osobama unutar zajednice (biskupima, svećenicima, vjeroučiteljima, laicima) te o javnom i medijskom diskursu o našoj crkvi, kakav se stvara doživljava ili nameće u današnje vrijeme.

Nedjeljni sinodalni program otvorio je novu viziju komunikacije i doživljavanja katoličke crkve od strane vjernika – prema zamisli Svetog Oca Pape i pružio je posve novo i nadasve vrlo dinamično i zanimljivo sudjelovanje vjernika u prevažnim pitanjima u životu crkve. (C.)

Povratak na naslovnicu…