Tijekom 2019. godine, koncesionar DIMOS – obrt za dimnjačarske usluge vlasnika Roberta Zvera, na području Općine Nedelišće, obavljao je redovnu kontrolu dimnjaka, dimovoda i uređaja za loženje. Ukupno je obavljeno 2 330 kontrola po domaćinstvima koja koriste plinska trošila, te je utvrđeno da čak 699 kućanstava ima nepravilnosti, što je izrazito visokih 30%.

Najčešća nepravilnost koju domaćinstva imaju je neispravno izvedena ventilacija zrako-dimovodnog sustava. Glavni krivci su s jedne strane PVC stolarija koja vrlo dobro hermetički zatvara prostore te ne dozvoljava ikakav ulazak zraka u prostore, a s druge strane ugradnja jakih kuhinjskih napa koje zrak izvlače iz kuće. Takve kombinacije stvaraju podtlak zraka u kućama, pa štetni plinovi (npr. zloglasni ugljični monoksid) ne izlaze kroz dimnjak van iz kuće, već se može dogoditi njihov povrat u unutarnje prostore. A to može izazvati vrlo opasna trovanja, pa čak i smrtne posljedice.

Velik broj domaćinstava ima opasne kombinacije uređaja i opreme, a da toga nisu ni svjesni. Prilikom pregleda, utvrđeni su i brojni drugi nedostaci, kao što su preniske visine dimnjaka, neredovito servisirani bojleri i slično.

Građani moraju shvatiti ozbiljnost zračno-dimnih sustava, te se za sve nedoumice ili sumnje mogu obratiti ovlaštenoj dimnjačarskoj službi. Na području Općine Nedelišće, koncesiju za obavljanje dimnjačarskih djelatnosti ima tvrtka DIMOS iz Strahoninca. (nl)

Povratak na naslovnicu…