U listopadu, kada bi otvrdnuli kukuruzni klipovi, slijedila je berba kukuruza. Berači bi se uputili u polje i prionuli berbi. Nekad su se klipovi brali ručno, a danas kada se svi poslovi u polju obavljaju strojno, ručna berba kukuruza je polako otišla u zaborav, a prizor je to koji se već vrlo rijetko viđa po međimurskim poljima.

Kako se ne bi zaboravilo na težak i naporan rad koji je bio svakodnevica naših baka i djedova, članice Udruge žena iz Pušćina svojom su inicijativom oživjele tradicijski običaj vezan upravo uz berbu kukuruza. U utorak, 1. 10. 2019., u jutarnjim satima na polju se okupilo desetak vrijednih beračica i berača koji su, kao nekad, branje kukuruza vršili ručno, stavljali ga u pletene košare koje su zatim nosili i istovarivali u traktorske prikolice.

Nakon što je posao u polju bio napravljen, kukuruz je dopremljen u domaćinstvo, gdje je istovaren i tako je mogao započeti drugi dio posla – „luščara“, odnosno odvajanje kukuruzne svile (lasi) i komušine (luščinja) od klipova kukuruza.

Ovaj događaj, kojim smo se vratili u stara vremena, je uz rad ujedno i prilika za međusobno druženje i razgovor uz dobru hranu i pokoju čašu domaćeg vina. U dobrom društvu vrijeme brzo leti, a ni posao nije toliko težak.  (TZ Nedelišće)

Povratak na naslovnicu…