U našu redakciju primili smo više primjedbi stranaka na tijek izbora za vijeća mjesnih odbora, koje namjerno nismo objavljivali tijekom izbornog procesa. Ono što je zabrinjavajuće kod ovih izbora, što problem nisu bili nasilni ili pijani pojedinci, već su se stranke žalile na rad biračkih odbora, tj. upravo na one koji moraju osiguravati da sve ide po zakonu.

Uz niz manjih proceduralnih primjedbi, na nekoliko biračkih mjesta (u redakciju smo primili primjedbe dva iz Nedelišća, po jedan iz Dunjkovca i Gornjeg Hrašćana) gdje su članovi biračkog odbora direktno kršili zakon time što ljudima nisu dali listić za glasanje za liste VMO, ili su ih pitali da li žele dodatni listić ili ne, te se upuštali u tumačenje važnosti ili nevažnosti pojedinih izbora.

Kako su primjedbe po identičnom modelu došle s više biračkih mjesta, čini se da je iz “nekog centralnog mjesta” namjerno svim odborima dana uputa koja direktno dovodi u pitanje regularnost izbora. Prvi dopis na ovu temu smo primili od Hrvatske demokršćanske stranke, u 13:30, koji pobliže objašnjava problem, pa ga prenosimo u cijelosti.

PRIGOVOR HDS-a , 5.1.2020, 13:30

Dana 05. siječnja 2020. godine održani su izbori za Vijeća mjesnih odbora općine Nedelišće. Tom prilikom, u mjestu Nedelišće, na biračkom mjestu u Vatrogasnom domu i u Osnovnoj školi Nedelišće, a možda i na drugim mjestima, došlo je do grubog kršenja odredbi Zakona o lokalnim izborima i to od strane članova Biračkog odbora.

Članovi Biračkog odbora u Vatrogasnom domu Nedelišće i Biračkog odbora u Osnovnoj školi Nedelišće su glasače (ili dio njih) koji su dolazili na glasovanje, predajući im listu kandidata za izbor predsjednika Republike, pitali – da li žele i listu kandidata za Vijeće mjesnog odbora Nedelišće, sugerirajući im da – za VMO nisu dužni glasovati ako to ne žele i da to nije potrebno! Tek nakon privole ili na inzistiranje birača, dan im je i drugi glasački listi, listić za biranje članova VMO Nedelišće. Neki glasači su privolili da ne glasuju za VMO.
Čak je dvojici naših kandidata (na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Nedelišće) sugerirano da za VMO ne moraju glasovati, a tek na njihovo inzistiranje, dobili su i taj glasački listić.

Na direktni upit više birača članovima Biračkih odbora – zašto sugeriraju biračima da je za jednu listu potrebno, a da za drugu listu nije potrebno glasovati, na oba biračka mjesta, članovi Biračkih odbora su vrlo decidirano rekli da – imaju takva uputstva! Zaključujemo da se radi o organiziranom i sinkroniziranom utjecaju na pojedine glasače ili na pojedine skupine glasača, s očitom namjerom da se jedne odvrati od glasovanja, a drugima da se sugerira izglasavanje. Također je ovime omogućena manipulacija listićima onih glasača koji su izašli na glasanje, a nisu dobili drugi listić.

Zbog navedenog, smatramo da je prilikom izbora za VMO Nedelišće, na biračkim mjestima dolazilo do utjecanja na glasače, do selektivnog sugeriranja odnosno odvraćanja glasača od glasovanja, što predstavlja grubo kršenje Zakona o lokalnim izborima, čime je narušena pravičnost, čime se bitno utjecalo na tijek izbora i sveukupni rezultat ovih izbora, i to upravo od onih tijela koja su obvezna paziti na pravičnost i poštivanje Zakonskih odredbi.

Zbog navedenog tražimo od Općinskog izbornog povjerena da utvrdi kako je ovom prilikom izvršena bitna povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima, te da izbore za VMO ili izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene nepravilnosti – oglasi nezakonitim i ništavnim.

Povratak na naslovnicu…