Nova osnovna škola u Nedelišću planira se graditi na krajnjem sjeveroistoku Nedelišća. U istom kvartu Nedelišća izgrađeni su i gotovo svi društveni i rekreativni objekti. S druge strane, na njegovom jugozapadnom dijelu, osim individualne stambene izgradnje, ne planira se graditi niti jedan društveni objekt. Tako se iz dana u dan stvara i sve više produbljuje latentna urbanistička neravnoteža Nedelišća. Mještani jugozapadnog dijela Nedelišća postaju sve više zapostavljeni, zapravo diskriminirani u odnosu na mještane iz sjeveroistoka Nedelišća.

Većina novovjekih objekata društvene namjene, koji su se u Nedelišću izgradili od vremena hrvatske državne samostalnosti, urbanistički se usmjeravala i locirala na krajnjem sjeveroistoku Nedelišća (nogomet, tenis, dvoranski i drugi sportovi, MESAP sa svojim gospodarskim i društvenim sadržajima, Aton, kulturni, zabavni i ini sadržaji, trgovačko – stambeno – turistički kompleks …). U tom kraju je od daleke povijesti locirana i Župna crkva. Sjeveroistok Nedelišća je najbliži Čakovcu, u kojemu radi pretežni dio mjesnih stanovnika, što također daje stanovitu prednost mještanima tog dijela Nedelišća.

S druge strane, na južnom, jugozapadnom i zapadnom dijelu Nedelišća, nije lociran ni jedan društveni objekt, osim nekoliko hvalevrijednih malopoduzetničkih punktova. U to područje ubraja se i sada javnosti dobro poznati urbanistički koncept novog građevinskog područja Zavrtje, s planiranih više od 120 stambenih jedinica.

Lokacija izgradnje nove osnovne škole predstavlja korak dalje u urbanističkoj neravnoteži Nedelišća. Ako se takav realizira, djeca s jugozapadnog dijela Nedelišća morati će ubuduće svakodnevno pješačiti, npr. do škole, gotovo tri kilometra i pri tome godišnje najmanje petsto puta prelaziti opaku prometnu transverzalu, dok bi djeci iz sjevernog i istočnog dijela mjesta, škola bila izgrađena «pred nosom».

Pojedine ranije projektne realizacije na Tratama i okolici nastale su stjecajem tadašnjih, više ili manje objektivnih okolnosti i ne možemo ih mijenjati. Napokon, većina tih objekata u funkcionalnom smislu predstavlja slobodni odabir ranijih generacija mještana. No, kada je riječ o djeci (najmanjeg uzrasta) i njihovoj školi, o takvoj lokacijskoj odrednici mora se razmišljati znatno suptilnije nego npr. o velikom nogometu.

Treba se staviti u položaj roditelja koji, npr. iz Varaždinske ulice, Pungrata ili Zavrtja, u zimi šalju svoje prvašiće na gotovo tri kilometra dugi put do škole, samo u jednom smjeru!

Ne smije se nipošto dogoditi da u Nedelišću imamo – onih važnijih i onih manje važnih područja, kao što ne smijemo imati važnije i zapostavljenije mještane, kako ne bismo imali važniju i manje vrijednu djecu. (F.C.st.)

 

Povratak na naslovnicu…