Na svojoj sjednici 28. studenog 2019. godine Općinsko vijeće Općine Nedelišće izglasalo je proračun Općine Nedelišće za 2020. godinu s projekcijom za 2021. i 2022. godinu. Proračun za iduću godinu težak je ukupno 44 milijuna kuna.

Vijećnicima je proračun prezentirao načelnik Darko Dania, te pobrojao najvažnije projekte koji se trenutno rade, planiraju raditi ili pak postoji želja da se za njih pronađe financiranje u idućoj godini. Najveći projekt težak 6,9 milijuna kuna je izgradnja infrastrukture u gospodarskoj zoni Goričica (između Nedelišća i Pušćina). Za ovaj projekt su već prije osigurana sredstva uz pomoć Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 4,9 milijuna, i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU oko pola milijuna kuna, a projekt mora biti završen do 1.7.2020. godine. Posebno veseli što ovih dana započinje i gradnja prve hale u toj zoni, a najave su da bi iduće godine započela gradnja ukupno tri proizvodne hale.

U Čakovečkoj ulici u Nedelišću nastavljaju se radovi na izgradnji pješačke staze s južne strane do skretanja u ulicu A. G. Matoša – Žarkovice, a želja je da se tijekom iduće godine pronađu dodatna sredstva za završetak pješačke staze do rotora, te nastavak na sjevernoj strani Čakovečke ulice.

U Doliču, između naselja Nedelišće i Lovačkog doma, postavit će se novo dječje igralište za što su u proračunu osigurana sredstva oko 300 tisuća kuna, za što je izvor financiranja LAG Međimurski doli i bregi. Nastavlja se zamjena stare ulične rasvjete u naseljima. Trenutno je u općini izmjenjeno oko 60% rasvjete, te će se zamjena nastaviti dok se sva rasvjetna tijela ne zamijene štedljivijima i kvalitetnijima.

Za energetsku obnovu u idućoj godini još uvijek nisu otvoreni natječaji za financiranje, ali je Općina na “listu želja” stavila dom kulture u Macincu te sportski i vatrogasni dom u Trnovcu. Više sredstava izdvojeno je za produženi boravak osnovnoškolaca, te za stipendije studentima kako bi svi prijavljeni mogli i dobiti stipendije.

Vijećnici Općine Nedelišće nisu bili zainteresirani za raspravu o proračunu. Za riječ se javio tek vijećnik Franjo Cimerman s pitanjem, zašto su u proračunu za iduću godinu sredstava za troškove energije identična prošlim godinama, ako je u energetsku obnovu objekata utrošeno 3 milijuna kuna i obećana ušteda energije oko 70%. Načelnik Dania odgovorio je da su za sada “prepisani” stari iznosi troškova, te da će se po završetku sezone grijanja utvrditi stvarni troškovi, i napraviti rebalans proračuna tijekom 2020. godine. (nl)

Povratak na naslovnicu…