Jedno od pitanja na aktualnom satu Općinskog vijeća Općine Nedelišće bilo je i ono vijećnika mr.sc. Franje Cimermana (HDS), o problematici odvoza biorazgradivog otpada. Vijećnik je postavio pitanje:

“U siječnju 2018. godine smo na ovome vijeću donijeli odluku o dodatnom skupljanju biorazgradivog otpada, te propisali uvjete i način na koji će se isti skupljati. Pri tome je propisano da će se biorazgradivi otpad skupljati u kante smeđe boje.

Čakom je prihvatio novi način prikupljanja otpada u jesen 2018. godine, i odmah svim građanima značajno povećao cijene usluge odvoza otpada. Pri tome je kao privremena mjera, dok se ne nabave nove kante, uvedeno skupljanje biootpada u plastične vreće. Ta privremena mjera traje još i danas, i skupljanje biootpada nije onakvo kakvo nam je bilo prezentirano kada smo donosili odluku. A s druge strane, građanima već godinu dana stižu veći računi za odvoz otpada.

Skupljanje bio otpada u vrećice svakako nije primjereno, stoga nije niti zaživjelo. A ČAKOM s druge strane naplaćuje punu cijenu, kao da svaki tjedan, u svakom kućanstvu, prazni velike plastične kante. Ovo je izigravanje odluke, te varanje građana, koji godinu dana plaćaju uslugu koju zapravo ne dobivaju. Gdje je zapelo s kantama, i kada će se otpad početi odvoziti prema dogovorenim pravilima?” – pitao je Cimerman.

Na pitanje vijećnika odgovorio je načelnik Darko Dania: “Nabava kanti je još prije dvije godine prijavljena Fondu za zaštitu okoliša, i kante još nisu došle. Određeni dio kanti ćemo dobiti besplatno, a dio ćemo morati kupiti. Ja osobno isto nisam zadovoljan, i zbog toga budemo svi mi morali plaćati penale.

PREKOM ima četiri kante, otok Krk ima pet kanti, a mi imamo samo jednu kantu, dok je ostalo omogućeno kroz odvoz u vrećama. Ja se s vama slažem da je biorazgradivi otpad puno teže odlagati u plastične vreće. Zasad ne znam kad će doći kante, ali poslat ću upit Čakomu i odgovor koji dobijem proslijediti svim vijećnicima na e-mail” – odgovorio je načelnik Dania. (nl)

Povratak na naslovnicu…