Među vijećničkim pitanjima na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće, početkom srpnja, našlo se i ono vijećnika Franje Cimermana (HDS) vezano za vrijeme organizacije sprovoda. Pitanje je glasilo:

“Već nekoliko godina na groblju u Nedelišću primjetno je da se u ljetno vrijeme sprovodi organiziraju u vrijeme najvećih vrućina, npr. u 13:30 sati, u 14:00, u 14:30. Tako svi koji dođu na sprovod, mahom stariji ljudi, moraju stajati na suncu u vrijeme nesnosnih vrućina, kada temperature u hladu premašuju 35 stupnjeva C.

Zavod za javno zdravstvo izričito sugerira starijim osobama da u ljetnim mjesecima, u vremenu od 13:00 do 16:00 sati ne izlaze na sunce, jer to direktno šteti njihovom zdravlju, i može imati vrlo ozbiljne, pa čak i smrtonosne posljedice za njih. A u Nedelišću se upravo u to vrijeme organiziraju sprovodi, na kojima stariji ljudi, naprosto moraju biti.

Čakom, koji organizira sprovode u Nedelišću, istovremeno na groblju u Čakovcu ima sprovode obično u vremenu od 17:00 do 18:00 sati. Izgleda da je Nedelišće kod organizacije sprovoda kontinuirano zakinuto, i da se satnica možda naštimava prema sprovodima u Čakovcu, a što predstavlja vrlo veliki zdravstveni rizik za stanovnike Nedelišća i okolice.

Tko određuje satnice sprovoda i da li se takva opasna praksa može promijeniti?”

Na pitanje je odgovorio načelnik Općine Darko Dania:

“Procedura je, dok netko ima smrtni slučaj, obitelj ide k župniku u Nedelišću ili u Macincu, a on zove Čakom i s Čakomom dogovara pogreb. Ako je pogreb bez svećenika, onda obitelj dođe u cvjećaru i dogovara direktno s Čakomom, no takvih je neznatan broj. Ono što je činjenica, i to smo se mi pobunili, da mi imamo sprovode dosta rano. Inače smo dogovorili da ljetni sprovodi budu u 17 sati.

Mi smo na dobrome tragu, otkako smo osnovali komunalno poduzeće, te otvorili cvjećarnu koja super funkcionira. Polako ćemo ići na zapošljavanje ljudi i prebacivanje komunalne grupe u to komunalno poduzeće. Tada ćemo imati svoje ljude koji budu radili na košnji i održavanju naselja, a kad budu sprovodi, za sprovodni ceremonijal. Onda će sprovodi biti kako se mi dogovorimo sa svećenikom i obitelji, a to sigurno neće biti u tim satima. Nisam ni ja zadovoljan, imamo stalno pritužbe, ali to ćemo do kraja godine sigurno riješili.”

Kako je od navedene sjednice prošlo tridesetak dana, može se primijetiti da je već došlo do pozitivnih pomaka u satnicama sprovoda, što bi značilo da vijećnička pitanja dovode do poboljšanja u životu građana.

(nl)

Povratak na naslovnicu…