U subotu 20. listopada 2018. godine, naša Župa Presvetog Trojstva Nedelišće, hodočastila je u Marijino svetište, u crkvu Blažene Djevice Marije Jeruzalemske. Tog prekrasnojg jutra, u srce Zagorja, zaputila su se dva autobusa i nekoliko osobnih automobila s župljanima naše župe. U tom svetištu, u neposrednoj blizini Krapine, čuva se čudotvorni kipić Majke Božje Jeruzalemske, kojega je na ovo mjesto donio franjevački brat laik Stjepan Balagović (Maletić) iz Svete Zemlje, u koju se zaputio 1669. godine.
Nakon hodočašća u Jeruzalemu, ovaj franjevac je kipić Majke Božje izložio na klanjanje mještanima, a nakon molitvi pred ovim kipom, brojnim mještanima događala su se čudesna ozdravljenja, čudotvorne zaštite od prirodnih nepogoda i drugi oblici uslišanja zagovornih molitvi Majci Božjoj.

Crkva na Trškom vrhu gradila se od 1750. do 1760. godine, a svečano otvorenje upriličeno je i crkva je posvećena 9. kolovoza 1761.

O svemu ovome, u nadahnutoj i na trenutke vrlo emotivnoj homiliji, hodočasnicima naše župe, govorio je u crkvi Blažene Djevice Marije Jeruzalemske, naš župnik, vlč. gosp. Tihomir Ciglar. U svečanom slavlju asistirao mu je đakon naše župe, vlč. gosp. Mislav Mikac, a pjevački zbor naše župne crkve, predvođen kantorom prof. Vladimirom Mihaljevićem uresio je ovo uzvišeno slavlje prekrasnim marijanskim pjesmama. (C.)

Crkva Blažene Djevice Marije Jeruzalemske u Trškom Vrhu


Crkva Blažene Djevice Marije Jeruzalemske u Trškom Vrhu


Vlč. gosp. Tihomir Ciglar predvodi misno slavlje u Crkvi Bl. Dj. M. Jeruzalemske


Vlč. gosp. Mislav Mikac u misnom slavlju na Trškom Vrhu


Čudotvorni kipić Majke Božje (visok svega 12 cm) kojega je u 17. st. iz Svete Zemlje donio franjevac Stjepan Balagović


Hodočasnici Župe Nedelišće na hodočašću u Svetištu Majke Božje Jeruzalemske


Pjevački zbor Župe Presvetog Trojstva Nedelišće u Crkvi Majke Božje Jeruzalemske


Kantor Župe Presvetog Trojstva, prof. Vladimir Mihaljević


Freske na svodu Crkve Bl. Dj. M. Jeruzalemske, kakvima je ukrašena cijela unutrašnjost crkve, koju je oslikao Anton Lerchinger, učenik našeg najvećeg baroknog slikara Ivana Rangera, (+ 1753.)


Cinktor oko Crkve Bl. Dj. M. Jeruzalemske, ukrašen zavjetnim freskama


Jedna od zavjetnih freski u cinktoru Crkve na Trškom Vrhu

Povratak na naslovnicu…