U redakciju Nedelista primili smo priopćenje Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga Općine Nedelišće, a vezano na prijavu bivšeg načelnika Mladena Posavca koji je službeno prijavio Zajednicu za nepravilnosti i malverzacije, te zatražio inspekcijski nadzor. Priopćenje Zajednice prenosimo u cijelosti:

Nadležni inspektor Samostalne službe sportske inspekcije Ministarstva turizma i sporta izvršio je u četvrtak 20. travnja 2023. inspekcijski nadzor Zajednice sportskih udruga Općine Nedelišće i nije pronašao ni jednu nepravilnost. Sportski inspektor utvrdio je kako je poslovanje i rad Zajednice u skladu s važećim zakonima i podzakonskim aktima.

Nadzor inspektora je uslijedio nakon što je prvo javno, a kasnije i službenim putem, to zatražio općinski vijećnik i bivši načelnik Općine Nedelišće Mladen Posavec. Tijekom svojeg istupa na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Nedelišća Posavec je prozvao Zajednicu, ali i njezino čelništvo za nepravilnosti i malverzacije. Predsjednik, dopredsjednik i članovi Izvršnog odbora sve navode su odbacili kao iskonstruirane insinuacije, a što je sada i činjenično potvrdio nalaz sportskog inspektora.

Iz sportske zajednice poručuju kako je prijava samo posljednja akcija u nizu kojom poznati naručitelj i njegovi kompanjoni napadaju legalno i legitimno izabrano rukovodstvo, a čiji je Posavec bio samo jedan od izvršitelja. Svjesni da nema nikakvih nepravilnosti, jedina opcija bila je konstruirati tračeve, stvoriti imaginarne zločince i kršitelje zakona. Iz Zajednice podsjećaju da se odmah po oformljenu krovne sportske organizacije u Nedelišću krenulo s izradom pravilnika za dodjelu financijskih sredstava sportskim udrugama u čiju izradu su bili pozvani svi. No, kada se vidjelo kako se pravilnik izrađuje u smjeru koji će zadovoljiti sve sportske udruge, a ne samo neke, manjina vođena interesima krenula je s opstrukcijom rada Zajednice. Prvo kroz rad Izvršnog odbora, a kasnije i sazivanjem izvanredne izborne sjednice Skupštine. U tome im je pomogao tadašnji tajnik Zajednice koji nije uredovno vodio evidenciju sastanaka i nije izvršavao naloge Predsjednika i Izvršnog odbora.

Kulminacija svega je bila izvanredna izborna sjednica Skupštine sazvana za kraj veljače na kojoj je nastavljeno s ocrnjivanjem rukovodstva i pojedinih članova Izvršnog odbora. No, članovi Skupštine, kojoj svaka nedelišćanska sportska udruga ima po jednog člana, nisu nasjeli na te seoske tračeve i kvazipravničke analize i većinom glasova dali su povjerenje starom-novom predsjedniku.

Odmah po njegovom izboru oformljen je novi Izvršni odbor i imenovan novi tajnik te je u kratkom roku sređena dokumentacija, izrađen novi pravilnik i napravljena raspodjela sredstava. Tu se posebno istaknuo novi tajnik koji je sve administrativne poslove odradio po najvišim standardima. Čelništvo Zajednice koju čine sportski volonteri i entuzijasti koji svoje vrijeme i novac troše na egzistenciju sportskih udruga s područja Općine Nedelišće poručuju kako će i dalje raditi na poboljšanju uvjeta sporta.

Pozivaju sve one kojima je sport u Nedelišću u srcu i koji žele njegov napredak da im se pridruže, a oni kojima je vlastiti privatni interes u prvom planu da nakon ovakvog autogola preispitaju svoje motive i shvate da je u sportu isto kao i u životu – ispravan i marljiv rad uvijek daje pozitivne rezultate na duge staze.

Predsjednik Izvršnog odbora
Davor Berend, v.r.

(foto: naslovna fotografija je iz arhive Nedelista, stavljena ilustrativno na temu sporta, i nema veze sa sadržajem članka)

Povratak na naslovnicu…