„Dvije stvari volim vidjeti – osmijeh na dječjem licu i znojno lice nakon dobre vježbe. Vi ćete nam u sljedeća dva dana pružiti oboje i to me zaista veseli – sretno svima!“, riječi su Ivana Dujića, glavnog tajnika Hrvatskog športskog saveza kojima je uz gradonačelnika grada Poreča, gospodina Lorisa Peršurića otvorio Državno natjecanje učenika s intelektualnim teškoćama.

Natjecanje se održalo u Poreču od 6. do 8. ožujka 2023., a sudjelovalo je 58 škola, odgojno-obrazovnih centara te centara za rehabilitaciju iz cijele Hrvatske. Uz školu OŠ Kuršanec, s područja Međimurja na natjecanju su sudjelovale i Srednja škola Prelog, Srednja škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. Osnovna škola Kuršanec je po prvi puta sudjelovala na natjecanju kojem je ove godine bila 15. obljetnica. Sportovi u kojima su se učenici natjecali su atletika, plivanje, stolni tenis, štafetna igra i pikado.

Natjecanja su se odvijala u dva dana. Prvi dan natjecalo se u atletici, stolnom tenisu i plivanju, a drugi dan u štafetnoj igri i pikadu. Pohvale Hrvatskom športskom savezu na odličnoj organizaciji cijelog susreta. Od organizacije prijevoza, smještaja u prekrasnom hotelu u Plavoj laguni, organizacije prijevoza na borilišta koja su se nalazila u Poreču i Rijeci do ispune slobodnog vremena sudionika zabavnim sadržajima.

Predstavnici OŠ Kuršanec Tanja Oršoš, Lara Halilović, Antonija Ignac, Enis Horvat, Dominik Oršuš, Josip Oršoš i Antonio Oršuš, učenici 6. i 7. razreda natjecali su se u atletici odnosno trčanju, skakanju u dalj i bacanju vortexa. Postigli su izvrsne rezultate, iako treniraju isključivo na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture.

Učenica Tanja Oršoš osvojila je dva druga mjesta odnosno dvije srebrne medalje u dvije discipline: bacanje vortexa i trčanju na 200 m. I ostali naši natjecatelji ostvarili su zapažene rezultate. U konkurenciji od 28 trkačica na 80m Antonija Ignac bila je 4., a Lara Halilović 5.. Učenici Josip Oršoš 5., a Dominik Oršuš 7. u konkurenciji od 39 učenika u bacanju vortexa. U trčanju na 80m u konkurenciji 31 trkača Dominik Oršuš postigao je 5., a Josip Oršuš 15. mjesto. Antonio Oršuš postigao je 22., a Enis Horvat 23. mjesto u skoku u dalj. U utrci na 400m Enis Horvat je ostvario 6., a Antonio Oršuš 7. mjesto. Za zapažene rezultate, osim Tanjinih srebrnih medalja i ostali natjecatelji okitili su se utješnim medaljama.

U slobodno vrijeme učenicima je priređen zabavni program (predstava mađioničara i ples), a učiteljica Tanja i učitelj Mario održali su malu školu plivanja na zatvorenom bazenu hotela. Zbog odlične organizacije natjecanja bilo je dovoljno vremena i za istraživanje okoliša hotela. Učenici su ustvrdili da je more prehladno za kupanje no pronašli su školjkice, bacali kamenčiće (žabice) i prošli kilometre po predivno uređenoj obali Plave lagune.

Mentorica učenicima je učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture, profesorica Tanja Mesarić Novak. U pratnji učenika, osim mentorice, bili su učitelj Mario Novak i pedagoginja Koraljka Bendelja.

Sportsku opremu učenika financirala je u punom iznosu Međimurska županija kojoj se ovim putem zahvaljujemo. Prema riječima učenika i voditelja bila su to tri nezaboravna dana. Svakome od njih nešto će ostati u trajnom sjećanju.

„Osobno nisam nikad doživjela ovakav fer play sportski duh, natjecatelje i trenere koji bodre i navijaju za svoje konkurente, spontanu dječju radost, zagrljaje pobjednika i poraženih i svih onih u blizini inih. Uostalom, na ovom natjecanju djece i mladih koji su uglavnom „nevidljivi“, sport dobiva neku sasvim drugu dimenziju. Rezultati svakog ovog djeteta ili mlade osobe, osobni je rekord kojim ova djeca i mladi pomiču granice pokazujući volju, želju i trud uz puno znoja , ali i osmjeha“, zaključila je na kraju pedagoginja Koraljka. (Tanja Mesarić Novak, prof. – OŠ Kuršanec)

Povratak na naslovnicu…