Druga promocija “Grde knjige” Franje Cimermana, koja je u četvrtak 24. ožujka ove godine održana u dvorani Vatrogasnog doma u Dunjkovcu, isto je kao i ona održana prije pet dana u Nedelišću, ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta.

Na tribini su o novoj Cimermanovoj knjizi govorili, recenzent i urednik prof. dr. Đuro Blažeka, sveučilišni profesor iz Zagreba, Iva Gavez, mag. prim. educ. iz Dunjkovca, korektorica knjige te mr. Vladimir Mesarić, autor studije o povijesti kajkavštine objavljenoj u istoj knjizi, a nekoliko zanimljivih pasusa iz ove kajkavske knjige čitao je poznati publicist i novinar Marijan Belčić.

Na kraju promocije okupljenima se obratio autor knjige i naglasio:

“- Gotovo stotinu godina naš kajkavski govor se računato i otvoreno, od dječje do najstarije dobi, našim sumještanima prikazuje kao “izražavanje koje nije lijepo” nego – grdo, isključen je iz kulturne i medijske upotrebe (osim u komedijama i izrugivanju) i nepoželjan je u svakoj službenoj i društvenoj komunikaciji.

Nesprono je da na ovim prostorima, Međimurci ne znaju za spolnu ili nacionalnu diskriminaciju, ali već gotovo sto godina trpe grubu govornu diskriminaciju. Svi koji se izvan svojih domova koriste kajkavštinom, drže se primitivnima, zaostalima, predmet su izrugivanja, a s takvim govorom i pismom nemaju pristup društvenim i političkim strukturama.

Naš kajkavski jezik i naš materinji govor su naše blago, naše bogatstvo i najvrijedniji dio našeg međimurskog identiteta kojim se ponosimo i zato javno osuđujemo svaki oblik ove stalne govorne diskriminacije koja teži uništenju našeg rodnog govora i vrijeđa naše značajno kulturno blago!”

Autor zahvaljuje sudionicima promocije u Dunjkovcu a osobito “Međimurskoj grudi” Dunjkovec, na svesrdnoj pomoći u organizaciji ove promocije.

Povratak na naslovnicu…