U srijedu, 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, Macinec je obilježio svoje dane te je 21. put po redu, za sve sumještane tradicionalno organizirana velika proslava.

Tako su i ovaj put Vijeće mjesnog odbora Macinec i Udruga ‘Maxenca’ pripremili bogat duhovni, kulturno zabavni i sportski program.

Obilježavanje Dana Macinca je tradicionalno, s početkom u 11 sati, započelo održavanjem svete Mise u Crkvi pohoda bl. Djevice Marije nakon čega je uslijedio mimohod mještana pod vodstvom Puhačkog orkestra Nedelišće, Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga te Mažoretkinja Nedelišća. Mimohod je završio na igralištu NK Centrometal Macinec gdje se u poslijepodnevnim i večernjim satima odvijao ostatak programa.

Predsjednik vijeća mjesnog odbora Ivan Krištofić u ime organizatora pozdravio je sve prisutne te zahvalio svima koji su svojim doprinosom omogućili održavanje ovako velike i bogate manifestacije.

Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće, u svom je govoru svima čestitao blagdan Velike Gospe te poželio dobru zabavu.

Predsjednica udruge ‘Maxenca’ Macinec Magdalena Špicar Marciuš predstavila je rad Udruge te postavljenu izložbu. Udruga “Maxenca”, koja broji već 16 godina postojanja, za sve je posjetitelje pripremila izložbu pod nazivom “Macinec na biciklima” koju je osmislio član udruge Alen Jaklin, dok su svi članovi zajednički pripremili sve predmete i dekoracije. Od starih bicikala osmišljene su različite teme poput mljekarstva, voćnjaka, vinograda, dječjeg kutka i slično, a posebna instalacija je i klasičan visok stari bicikl na koji se bilo potrebno penjati uz pomoć stolčića. Također, umjesto narodne nošnje na lutki, izrađene su i haljine od hortenzija i bršljana.

Organizatori su pripremili i podjelu ručka za sve posjetitelje, a u popodnevnim satima odigrana je nogometna utakmica između veterana NK Centrometala te NK Slobode iz Slakovca, a prije njih turnir su odigrale mlade ekipe škole nogometa.

Uz poznatu macinsku alku u tačkama te tombolu, druženje je nastavljeno uz pjesmu i ples do kasnih večernjih sati.

(nl)

Povratak na naslovnicu…