Hrvatska demokršćanska stranka, Podružnica za Međimurje uputila je 18. srepnja sredstvima javnog priopćavanja svoje priopćenje pod naslovom “Kajkavština prezrena – kajkavci diskriminirani”, u kojemu naša stranka ističe da u Međimurskoj županiji vrlo agresivno prevladavaju trendovi uklanjanja zavičajnog hrvatskog kajkavskog govora iz života naših žitelja, od predškolkog uzrasta i obrazovanja do najviših obrazovnih institucija.

Na takav istup HDS-a oglasio se Upravni odjel za obrazovanje i kulturu Međimurske županije koji navodi:

“Slijedom objavljenog članka (…) pod naslovom “U vrtiću i školi nisu dobile posao jer im “govor ima zamjetni kajkavski prizvuk” molimo vas informaciju u kojim odgojno-obrazovnim ustanovama osobe s odgovarajućim stupnjem obrazovanja nisu dobile posao, odnosno nije im produžen ugovor o radu s obzirom da Međimurska županija kao osnivač većine srednjih školana području županije nema saznanja o toj problematici. Molimo vas odgovor u što kraćem roku. Unaprijed zahvaljujemo”

Na takvu reakciju županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu, Odbor za zaštitu kajkavskog jezika HDS-a upućuje sljedeći odgovor.

“Poštovani, tražene podatke Vam, na žalost, ne možemo dostaviti jer smo, kako smo na konferenciji za medije objavili, odlučili da ovom prilikom nećemo iznositi konkretne podatke o osobama i ustanovama, nego ćemo to učiniti ukoliko se takvi slučajevi opetovano dogde. Osim toga osobe koje su u tim postupcima oštećene (diskriminirane) nisu nam dale privolu za javno objavljivanje njihovih osobnih podataka.

Vrlo cijenimo Vaš promptni, profesionalni, interes za rješavanje predmetne problematike.

Vaša reakcija, kao i podrška županijskih i mnogih općinskih i gradskih vlasti raznim programima i projektima u kojima se potiče i njeguje kulturno stvaralaštvo na domaćem govoru dobar je temelj za očuvanje našeg identiteta. Međutim, u našoj sredini postoje pojedinci koji bez ikakve zadrške, otvoreno i vrlo agresivno djeluju na uklanjanju zavičajnog hrvatskog kajkavskog govora iz života naših žitelja.

Vjerujemo da postoje osnove, kapaciteti i volja da se i na drugim područjima, pa tako i u odgoju i obrazovanju, nađu praktična rješenja i stvori ozračje u kojem će naši mladi naraštaji moći stjecati znanja, neopterećeno ih afirmirati i ujedno čuvati našu baštinu.

Vladimir Mesarić, predsjednik Odbora za zaštitu kajkavskog jezika HDS-a MŽ-e.

Povratak na naslovnicu…