U redakciju smo primili očitovanje Općine Nedelišće na temu “Zašto su sprovodi u Nedelišću po najvećoj vrućini?”, o kojoj smo i mi pisali (https://nedelist.hr/zasto-su-sprovodi-u-nedeliscu-u-1400-sati-po-najvecoj-vrucini/), a očitovanje prenosimo u cijelosti:

“Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća pokrenulo se pitanje vezano uz vrijeme održavanja sprovoda, odnosno zašto su sprovodi u vrijeme najvećih vrućina. Odgovor koji je dao načelnik Nikola Novak je bio da termin sprovoda ne definira komunalno poduzeće NED-KOM već da termin određuje obitelj preminule osobe u dogovoru sa župnikom. Kako se iza ove situacije potegnulo mnogo komentara, od kojih su neki i sa krivim informacijama, svi prozvani u ovoj situaciji odlučili su sjesti zajedno te dati konkretan odgovor i vijećniku Franji Cimermanu, ali i ostalim mještanima Općine.

U prostorijama cvjećarnice Platana sastali su se župnik Ivan Herceg, načelnik Nikola Novak, voditeljica cvjećarnice Karolina Trojnar, te direktor NED-KOMa Ivica Petković.

Zajednički odgovor na postavljeno pitanje je da termin ukopa bira obitelj preminule osobe. Prilikom ugovaranja pogreba obitelj definira vrijeme ukopa, a djelatnice cvjećarnice taj termin javljaju župniku koji si ostatak obaveza planira prema tom terminu. Jedina mogućnost da se taj termin pomakne na prije ili kasnije je ukoliko u tom terminu župnik već ima dogovoreni obred (vjenčanje ili krštenje).

Isto tako, činjenica je da su različite cijene za sprovod unutar radnog vremena i izvan radnog vremena, iz razloga što se javlja potreba za prekovremenim radom ukoliko je sprovod iza 14:00 sati. Razlika između pogreba unutar radnog vremena i pogreba van radog vremena je 400 kn, čime je cijena još uvijek povoljnija od one koju su mještani plaćali prije početka vršenja usluge ukopa od strane NED-KOMa.

NED-KOMu definitivno nije cilj stvarati bilo kakve dodatne troškove ni stvarati nekakva vlastita pravila nego biti na usluzi mještana. Svi koji su u zadnje vrijeme koristili naše usluge znaju da imaju potpunu podršku kod nas te da se prilagođavamo željama naših korisnika usluga. Isto tako komunikacija sa župnikom Hercegom te dogovaranje/prihvaćanje željenih termina ukopa ide bez ikakvih problema te smatramo da nema razloga za stvaranjem krive slike cjelokupne situacije vezano uz pogrebe.”

Priopćenje potpisuje Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće

Povratak na naslovnicu…