U petak 9. listopada 2020. godine na poziv općinskog načelnika Darka Danije, u Nedelišću je boravio Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. U gospodarskoj zoni Goričica održana je završna konferencija Projekta izgradnje osnovne infrastrukture u gospodarskoj zoni.

Izgradnja i opremanje gospodarske zone započela je 2014. godine kada je Vlada Republike Hrvatske darovala Općini Nedelišće zemljište bez ikakve naknade. Dozvola za građenje je ishodovana 2016. godine, te je u dvije faze, u potpunosti sve završeno do 2020. godine.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja gospodarske zone je 13,3 milijuna kuna, od čega je 5,2 milijuna iz lokalnog proračuna Općine Nedelišće, 1 milijun ulaganje HEP-a, 1,6 milijuna ulaganje Hrvatskih cesta, 800 tisuća kuna Međimurje plina, te na kraju 4,7 milijuna nepovratnih sredstava ministarstva za finalno opremanje zone.

U svojem govoru ministar Horvat je istaknuo kako Međimurje jeste konkurentna destinacija za investicije upravo zbog toga jer su poduzetnicima pripremljene poduzetničke zone, u potpunosti infrastrukturno, komunalno i energetski opremljene.

Načelnik Dania izvjestio je ministra kako su sve parcele u zoni već prodane, te da postoji dodatni interes poduzetnika za proširenje zone. Država je darovala Općini 16 hektara zemljišta za ovu zonu, a na južnom dijelu država posjeduje još dodatnih 16 hektara zemljišta sve do buduće trase južne zaobilaznice Nedelišća. Stoga je načelnik Dania, uz već prethodno poslani pisani zahtjev, zamolio ministra Horvata da država, ukoliko je moguće, pokloni Općini i dodatnih 16 hektara zemljišta kako bi se ova zona mogla dodatno proširiti.

U zoni već neko vrijeme naveliko traju građevinski radovi, a ministar je porazgovarao i s investitorima koji su se smjestili u zonu. Prvi investitor, koji je de facto već završio izgradnju poslovne hale, je tvrtka Metal-Euro d.o.o. iz Nedelišća, čiji je vlasnik Tomislav Lončarić bio jedan od sudionika konferencije. Konferenciji su također prisustvovali supružnici Karmen i Ljubomir Tomašić, vlasnici tvrtke b.t.c. d.o.o., koji su isto već u fazi izgradnje novih poslovnih prostora. Radove u zoni započela je i tvrtka Eko-terra d.o.o., a uskoro se očekuje početak gradnje i preostalih investitora. (nl)

Povratak na naslovnicu…