Potaknuti prepirkama između načelnika Nikole Novaka i njegovog formalnog zamjenika Zlatka Marciuša koje su došle i u neke javne medije, zatražili smo od načelnika da nam objasni razloge neslaganja ili nesuradnje između njega i zamjenika. Očitovanje načelnika Nikole Novaka dobili smo u pismenom obliku, pa ga prenosimo u cijelosti:

“S obzirom da je zamjenik načelnika Općine Nedelišće Zlatko Marciuš, dakle član općinske uprave, po ne znam koji put odlučio toj istoj upravi putem medija, odnosno javno nešto poručiti, smatram da je zbog svih koji se pitaju „tko je tu lud?“ došlo vrijeme da stvari nazovemo pravim imenom.

Naime, iz prošlog, ali i nekih ranijih istupa g. Marciuša javnost je mogla zaključiti da je suradnja između g. Marciuša i ostale općinske uprave loša. Zbog interesa javnosti moram reći da naša suradnja zapravo nije loša, iz jednostavnog razloga što g. Marciuš od kada je postao moj zamjenik u općinsku upravu praktički ne dolazi. Dakle suradnja nije loša, nego je nema. Da budem još izravniji – ja praktički nemam zamjenika!

Pritom napominjem da suradnjom ne smatram dolazak g. Marciuša u općinsku upravu doslovno prvo jutro nakon izbora te inzistiranje pred nekoliko šokiranih svjedoka da mu se poveća naknada s 2500 kn na 4000 kn niti pak ne smatram suradnjom višekratne dolaske u upravu kako bi Općina isplatila još novca DVD-u Nedelišće. Suradnjom bih smatrao barem usputno pokazivanje interesa s njegove strane za bilo što vezano uz općinu Nedelišće, a da to nije samo DVD Nedelišće. DVD Nedelišće je važan, vrlo rado ćemo mu pomoći i u budućnosti, ali problem je kad je zamjenikov interes samo to!

Toliko o suradnji, javnost to zaslužuje znati!

Nadalje nešto o brizi za umirovljenike. U spomenutom prošlotjednom javnom istupu koji je prenio i List Međimurje, zamjenik načelnika Zlatko Marciuš, ujedno predsjednik HSU-a Nedelišće, želio je pokazati kako brine za prava umirovljenika pa je tom prilikom ponovo, iz samo njemu znanih razloga (ili osobnih ambicija), opleo po svojoj Općini. Konkretno, zatražio je od općinske uprave Nedelišće da svi umirovljenici dobiju božićnicu, neovisno o tome kolika su im primanja te je spomenuo da je on to već predložio prošle godine, ali je općinska uprava to „glatko odbila“.

Tako je, ja sam to odbio, ali zaboravio je reći da je Općina uz sve što je u proteklom razdoblju dala DVD-u Nedelišće, zbog blago rečeno vrlo nepovoljnog ugovora koji su potpisali bivši načelnik Dania i g. Marciuš kao predsjednik DVD-a Nedelišće, morala DVD-u Nedelišće isplatiti dodatnih gotovo 500.000 kn zbog naknadnih radova, na kojima je on inzistirao, bez da su uopće unaprijed bili planirani.

Zbog osiguranja likvidnosti te same održivosti proračuna koji je, usput rečeno „akcijama“ bivšeg načelnika već bio značajnim dijelom unaprijed potrošen, objasnio sam g. Marciušu da nismo u mogućnosti istovremeno dati toliki novac i DVD-u i umirovljenicima. S obzirom da je g. Marciuš ujedno predsjednik HSU-a Nedelišće, predsjednik DVD-a Nedelišće te zamjenik načelnika Općine Nedelišće, mogao je odabrati kome da se pomogne. Umjesto umirovljenika opet je odabrao DVD Nedelišće. Toliko o tome tko je „glatko odbio“ umirovljenike.

Početkom ljeta dogovoreno je da u sljedećoj 2024. godini baš svi umirovljenici dobiju božićnice. O tome sam naknadno razgovarao i sa zamjenikom Marciušom koji je bio oduševljen tom inicijativom.

I eto, nakon toga slijedi prošlotjedna skupština HSU-a Nedelišće na kojoj taj isti moj „zamjenik“ Marciuš javno i pred medijima proziva i poziva svoju Općinu neka za sljedeću godinu svim umirovljenicima osigura božićnice. Kao da to već nije dogovoreno i kao da ga o tome nismo obavijestili. Parada za javnost!

I dok tako g. Marciuš preko medija proziva Općinu Nedelišće u kojoj upravo on sam obnaša dužnost zamjenika načelnika te implicira kako se Općina nedovoljno brine o svojim umirovljenicima, brojke govore sve. Za mandata prošlog načelnika Danie, za božićnice umirovljenika izdvajalo se 100.000 kn godišnje. Od kada sam ja načelnik za božićnice se u 2022. godini izdvojilo 200.000 kn (jer je povećan i iznos i cenzus), u 2023. će se isplatiti 600.000 kn, a za 2024. planiramo drastično povećanje ovog iznosa.”

Načelnik Općine Nedelišće
Nikola Novak

Povratak na naslovnicu…