Na dva dana cijela hrvatska gimnastika preselila se u Nedelišće. Naime, dvorana Nacionalnog gimnastičkog centra ATON bila je 23. i 24. studenoga domaćin 28. Višebojskog prvenstva Hrvatske te 19. Završnice kupa Hrvatske u B i 16. Završnice kupa Hrvatske u C programu za mušku i žensku sportsku gimnastiku. Natjecanje je okupilo više od 500 natjecatelja iz cijele Hrvatske koji su na tribinama dvorane u Nedelišću imali brojnu i glasnu podršku.

Nakon vikenda u Gimnastičkom klubu Marijan Zadravec Macan i Nacionalnom gimnastičkom centru ATON imaju razloga za zadovoljstvo i to na dva fronta. Prvi je onaj natjecateljski u kojemu su rezultati mladih nada potvrdili kvalitetu kontinuiranog rada u međimurskoj gimnastici. Macanovci imaju najbolju višebojsku ekipu u Hrvatskoj u konkurenciji mlađih kadeta. Jan Fišter, Erik Kovačić, Andro Crnčec, Timon Crnčec i Luka Novak ukupnom ocjenom od 335.532 bili su bolji od pratitelja iz Karlovca i Šibenika. Tom ekipnom treba pridodati i pojedinačni uspjeh Jana Fištera koji je bio zlatni, a Erik Kovačić brončani višebojac.

Dan kasnije sličan podvig ponovili su Dominik Vidović, Noel Novak, Erik Trajbar i Dario Radek koji su najbolji višebojci C programa Završnice kupa. Još uvjerljiviji su bili u pojedinačnom višeboju gdje je Vidović uzeo zlato, Novak srebro, a Trajbar je završio kao 11. te Radek kao 12. Dodajmo da je kod juniorki u C programu Lorena Radek bila solidna 12.

Sportski direktor GK Marijan Zadravec Macan Mario Vukoja nije krio zadovoljstvo ostvarenim. „Imamo nasljednike Filipa Udea i Tijane Tkalčec. Na seniorska vrata već je ozbiljno zakucao Marko Sambolec, a nastupi posljednjeg vikenda u studenom daju nam razloga za vjerovati kako ćemo i u sljedećim desetljećima imati vrhunsku gimnastiku u Međimurju. Naravno, daleki je put do toga, ali uz ovakav rasadnik i kvalitetni trenerski kadar samo moramo marljivo i naporno raditi kako bismo uspjeli. U pozitivan rasplet ove gimnastičke priče uopće ne sumnjam“ izjavio je Vukoja.

Svečanosti otvorenja natjecanja prisustvovao je međimurski župan Matija Posavec koji je svim sudionicima uz puno uspjeha zaželio i dobrodošlicu u najsjeverniju hrvatsku županiju. Izrazio je uvjerenje kako se među mnogobrojnim gimnastičarkama i gimnastičarima kriju budući osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih odličja.

Načelnik Općine Darko Dania kazao je kako je ATON redovito domaćin najjačih nacionalnih gimnastičkih natjecanja te da se Nedelišće još jednom pokazalo hrvatskom prijestolnicom gimnastike. Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec pak je istaknuo kako su ovo državno prvenstvo i završnica kupa organizirani poput Svjetskog kupa, što uključuje paralelno odrađivanje natjecanja na dvije sprave za djevojke i mladiće, pohvalivši pritom Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan koji je sve odradio na visini zadatka.

Upravo je organizacija natjecanja ono što čini drugi dio zadovoljstva u našem gimnastičkom klubu ili kako je to naglasio Mario Vukoja: „Danas je lijepo biti Međimurec“. Kako i ne bi kada pohvale na domaćinstvo, pripremu i provođenje ovako kompleksnog sportskog događaja s preko 500 sudionika stižu sa svih strana. Nisu to one kuriozitetne zahvale već iskreno divljenje svemu što je napravljeno.

O kvaliteti organizacije nabolje govori podatak da klubovi iz Splita, Rijeke ili Zagreba predlažu da se svako prvenstvo i završnica kupa održi u ATON-u. „Mi u svemu, bilo da je riječ o treninzima, natjecanjima ili pak organizaciji bilo kojih događaja težimo savršenstvu. Želimo svaki puta biti bolji i sami si ljestvicu očekivanja uvijek podižemo na viši nivo. Ljudima u klubu i oko njega to je jako dobro poznato. Imamo odlično uigranu i posloženu ekipu koja može odgovoriti svakom izazovu. Tako je bilo i ovog vikenda, uvedena je kompjuterska obrada podataka na mjestu događaja s objavom u real timeu na velikom video zidu, imali smo live streaming i live scores što nemaju puno veća svjetska natjecanja. Dobro smo se pripremili, uložili smo puno radnih sati i na kraju nije bilo nikakvih problema“ izjavio je Vukoja.

Sveukupni dojam koji je ostavljen nakon završetka natjecanja bio je – odličan, 5. Macanovci su nas u ovom mileniju razmazili s fantastičnim rezultatima, a čini se kako će tako biti i u budućnosti. A od izgradnje Nacionalnog gimnastičkog centra ATON kraj između Mure i Drave promaknut je u epicentar gimnastičkih zbivanja u nas i stavljen na nacionalnu kartu najznačajnijih sportskih događaja.

(Tomica Jakopec)

Povratak na naslovnicu…