Kao i svaki puta do sada, poreznici su nam čestitali Novu godinu s gomilom novosti, zapravo s gomilom pretovarivanja albumskih običaja u nove, dosadašnjih u stare i kompliciranih u – još kompliciranije. Obradovalo bi nas kada bi za jednu novu godinu, radnom narodu ove napaćene zemlje – bar objasnili, zašto plaće propisuju u “bruto” iznosu, kada je jedino i isključivo pitanje, kako onih koji nude, tako i onih koji traže posao – “neto” plaća; poslodavac pita radnika “za koju plaću ste voljni raditi”, radnik pita “koliko mi možete platiti” i svi misle, govore i sporazumijevaju se u – “neto” iznosu!

Minimalna bruto plaća od 01. 01. 2018. iznosi 3.439,8o. Budući da kod minimalne osnovice možemo zanemariti faktor olakšice, ispada da je minimalna neto plaća 2.751,84 kn.

Novost iz Zakona o PDV-u je što poduzetnici od ove godine mogu koristiti polovicu pretporeza kod kupnje ili najma osobnih automobila, čija je vrijednost manja od 400.000,oo kn. Obveznici PDV-a će biti svi poduzetnici koji sa završetkom godine ostvare više od 300.000,oo kn. S time u svezi izmijenjeni su i detalji u popunjavanju poreznih obrazaca.

Izmijenjeni su i neki detalji iz Zakona o porezu na dohodak (obrti, OPG-i), vezano uz olakšice za uzdržavane članove (djecu). Također postoji dosta novosti vezanih uz priznavanje troškova smještaja i prehrane radnika koji na terenskom radu rade u sjedištu poslodavca (npr. sezonski turizam). Propisani su i načini ispravka i dopune propisanih obrazaca vezano uz elektroničku komunikaciju.

Pojednostavljen je postupak kupoprodaje rabljenih vozila. Više nije potrebno ovjeravati potpise kod javnog bilježnika, već sve poslove rješava nadležna služba za registraciju vozila.

Izvršene su i neke, za građanstvo ne osobito važne izmjene Zakona o lokalnim porezima te Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza. Detaljnije informacije možete potražiti na linku “Knjigovodstva Cimerman” ovog portala. (C.F. st.)

Povratak na naslovnicu…