Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije organizira obilježavanje Europskog dana sjećanja u srijedu 23. kolovoza 2023. godine. Radi se o zajedničkom obilježavanju Spomendana i komemoraciji za žrtve grobišta „Sep“ kod spomenika ekshumiranim žrtvama u Gornjem Hrašćanu.

Obilježavanje će početi svetom micom zadušnicom u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu u 9:00 sati. Nakon svete mise, u 10:00 sati na grobištu Sep odat će se počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima himnom, polaganjem zajedničkog vijenca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom će predvoditi vlč. Mislav Mikac, župnik župe Macinec.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, poznat i kao Dan crne vrpce, obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Spomendan je uveden odlukom Hrvatskoga sabora, a slijedom Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008. godine. Europski parlament je 19. rujna 2019. godine donio dodatnu Rezoluciju o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe.

Povratak na naslovnicu…