Županija Međimurska je, u suradnji s Općinom Nedelišće i Društvom za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, i ove godine organizirala obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Protokol je započeo okupljanjem ispred župne crkve Blažene Djevice Marije u Macincu i Svetom misom za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Svetu misu služio je župnik Stjepan Markušić, a dostojanstveni ugođaj pružio je župni zbor iz Macinca.

U drugom dijelu protokol je nastavljen kod grobišta “Sep”, grobnice ekshumiranih žrtava kod Gornjeg Hrašćana. Svijeće su na grobnici položila mnoga izaslanstva, između ostalih: Međimurske županije, Općine Nedelišće, Matice Hrvatske, Braće Hrvatskog zmaja, policije, udruga civilnog društva, političkih stranaka, udruga domovinskog rata kao i mnogi građani.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, Josip Kolarić, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, te župan Međimurske županije Matija Posavec.

Kolarić je u svojem govoru pročitao neka svjedočanstva o događajima neposredno nakon rata. Ovo grobište jedno je od najvećih u Međimurju i pretpostavlja se da je ovdje zakopano više od stotinu tijela, žrtava jugokomunističkog režima neposredno nakon drugog svjetskog rata.

Na kraju, prisutnima se završnom riječi obratio župnik Markušić sa željom da se u naredno vrijeme ova grobnica dostojanstveno uredi, kako bi se brojnim žrtvama osiguralo primjereno obilježje. (nl)

Povratak na naslovnicu…