Danas je u Nedelišću predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potpisao ugovor o izgradnji obilaznice Nedelišće – Pušćine s članicom uprave Tegre Čakovec Silvijom Kolmanić, što je za Međimurje uistinu povijesni trenutak s obzirom na 20 godina čekanja i lobiranja za ovu investiciju. Riječ je o prometnoj aorti Međimurja, vrijednoj 22.740.000 eura. Ugovor je potpisan u prisustvu župana Međimurske županije Matije Posavca i potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, te načelnika Općine Nedelišće Nikole Novaka.

Obilaznicom dugom 8,2 kilometra rasteretit će se najfrekventnija cesta u našem kraju te promet na dionici Čakovec – Varaždin konačno uvesti u 21. stoljeće.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je nakon mnogo nadanja, lobiranja i riječi napokon došao trenutak u kojem zahvaljuje ministarstvu i Hrvatskim cestama: „Za nas je ova investicija više od ceste To je projekt koji prati način života Međimurja i dinamiku našega razvoja jer smo gospodarski najznačajniji kraj Hrvatske, kraj koji ostvaruje dvostruko veći izvoz od uvoza. Takav ritam gospodarstva podrazumijeva i veliko prometno opterećenje, a prometna povezanost i kvaliteta infrastrukture osnovni su preduvjeti daljnjeg rasta“, istaknuo je župan, te dodao da vjeruje da je ova investicija početak novog poglavlja sjajne te da neće biti zapostavljeni ni ostali izazovi u području prometa, poput pravca prema Murskom Središću, obilaznice Šenkovca i Preloga te II. faze izgradnje sjeverne obilaznice Čakovca. „Tu su i prekategorizacije cesta u donjem i gornjem Međimurju, za što čekamo suglasnost“, dodao je župan.

Župan Matija Posavec istaknuo je i snagu službi Međimurske županije koje su odigrale važnu ulogu u zahtjevnim predradnjama ovog velikoj projekta: „Izvlaštenje čestica po katastarskim općinama je iznimno zahtjevan postupak. Radilo se o stotinama čestica i stotinama i stotinama vlasnika, o ogromnom poslu koje su naše stručne službe besprijekorno odradile i koje će uspješno izvesti do kraja“, istaknuo je župan.

Nakon što je ugovor o gradnji prometnice Nedelišće-Pušćine potpisan ministar Oleg Butković je istaknuo da ga raduje perspektiva koju investicija otvara: „Okupile su nas danas pozitivne teme, osobito ovaj centralni događaj – potpisivanje ugovora za izgradnju ceste Nedelišće-Pušćine, odnosno premještanje državne ceste D3. Velika je to stvar za ovaj kraj jer postojeća cesta s velikim tranzitom predstavlja veliki sigurnosni rizik, te otežava život ljudi i razvoj općine. Nova dionica otvorit će i nove gospodarske perspektive, zato zahvaljujem županu Međimurske županije na suradnji i koordinaciji“, rekao je ministar Butković, dodavši da se s Republikom Slovenijom razgovara oko kontaktne točke što je preduvjet za daljnje korake u pripremi izgradnje obilaznice Murskoga Središća, te da će se voditi briga i o drugim potrebama Međimurja kada je riječ prometnoj infrastrukturi.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak brojkom je pojasnio što za građane ove velike općine znači obilaznica: „Prometnicom prema Varaždinu kroz našu općinu dnevno prođe i po 20.000 vozila. Nakon 20 godina očekivanja i nadanja, dočekali smo gradnju obilaznice te zahvaljujem svima koji su za to zaslužni i nadam se da ćemo do 2026. godine voziti novim pravcem“, rekao je Novak.

I predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je važnost projekta te dodao da ugovor podrazmijeva i gradnju pješačko-biciklističke staze od 2,5 metara širine: „Već samo opterećenje ove ceste bio je dovoljan argument da je uvrstimo u plan“, dodao je Škorić, te rekao da je ugovor potpisan s domaćim, respektabilnim izvođačem – Tegrom Čakovec.

Pred Tegrom je veliki posao izgradnje ceste i pratećih objekata i priključaka, o čemu članica uprave tvrtke Silvija Kolmanić kaže: „Zahvaljujem na povjerenom zadatku i velikoj časti kojem ste nam ukazali. Posao ćemo obaviti stručno, kvalitetno i u ugovorenom roku.“

Ovom važnom trenutku prisustvovali su i tajnica Kabineta potpredsjednika Vlade i ministra Irena Gerovac Zrnić, član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, voditeljica Odjela za nabavu Hrvatskih cesta Savka Brekalo, te ravnateljica Županijske uprave za ceste Đurđica Hamer.

Izvlaštenje, kao ogroman posao na koji ranije se osvrnuo župan, u ovoj investiciji podrazumijeva trasu koja prolazi kroz četiri katastarske općine Nedelišće, Pušćine, Strahoninec i Kuršanec, te će se s pripadajućim objektima – nadvožnjacima i priključcima – izvesti u dužini od 8,2 kilometra.

U tijeku je postupak drugog vještačenja za 14 čestica u k.o. Pušćine te će dostave vještačkih nalaza biti zakazane rasprave i pokušaj sporazumnog rješavanja pitanja vlasništva. Rješenje o izvlaštenju je u izradi.

U postupku izvlaštenja za k.o. Nedelišće predmet postupka je 176 katastarskih čestica i 98 vlasnika. Za 21 katastarsku česticu nisu sklopljene nagodbe jer se vlasnici nisu složili s izvlaštenjem ili s procijenjenom naknadom ili su se pojavila prethodna pitanja. Dana 23. svibnja 2024. bio je održan očevid za novo vještačenje s novim građevinskim vještakom. Po izradi procjembenih elaborata bit će održane nove rasprave.

Za k.o. Strahoninec zahtjev za pokretanja postupka izvlaštenja je pokrenut 17. svibnja 2024. i zakazane su rasprave s vlasnicima. Predmet postupka je 46 katastarskih čestica, odnosno 63 vlasnika, dok su za k.o. Kuršanec Hrvatske ceste upravo pokrenule postupak izvlaštenja. Najveći problem u postupcima izvlaštenja, kako za obilaznicu Nedelišće-Pušćine, tako i za obilaznicu Preloga, su nesređene zemljišne knjige i neusklađenost s katastrom.

Župan Matija Posavec iskoristio je i ovu prigodu da se ponovo zauzme i za rekonstrukciju pruge prema Zagrebu. Spomenuo je natječaj za rekonstrukciju željezničke dionice Čakovec – Varaždin – Koprivnica čija je obnova povezana s dionicom preko Pitomače i Virovitice do Dalja, dok je izgradnja brze pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zabok-Zagreb tek u projekcijama. Župan Posavec smatra da je i to projekt koji Međimurci čekaju više od dva desetljeća te da bi svakako morala biti prioritet, a ne „projekcija“. Osvrnuo se na spomenuti investiciju HŽ Infrastrukture vrijednu više od 180 milijuna eura, koja će započeti na glavnom kolodvoru Čakovec: „I taj je projekt za Međimurje od iznimnog značaja, te zahvaljujem i nadam se da će ta investicija biti uvod u sljedeću – rekonstrukciju pruge do Zagreba – i dosezanje našega sna od 60 minuta vožnje od Čakovca do glavnog kolodvora u Zagrebu“, rekao je župan. (Izvor: Međimurska županija)

Povratak na naslovnicu…